Nyfiken. Ulla Håkanson tillsammans med sin häst Hyggebos Lidro på Ekbanksgården i Laholm. Överst till höger: Ulla Håkanssons klubbkamrat AnnCharlotte Petterson på sin häst Bouquet. Underst till höger skrittar Helene Hillarp från Sydslättens RF fram på sin häst Schlitz.
Nyfiken. Ulla Håkanson tillsammans med sin häst Hyggebos Lidro på Ekbanksgården i Laholm. Överst till höger: Ulla Håkanssons klubbkamrat AnnCharlotte Petterson på sin häst Bouquet. Underst till höger skrittar Helene Hillarp från Sydslättens RF fram på sin häst Schlitz.

Ulla var med redan i OS -72

Imorgon är sista dagen av tävlingarna i dressyr på Ekbanksgården i Laholm. Tävlingarna lockar över 260 ryttare och en av dem är Ulla Håkanson, en av svensk dressyrsports mest meriterade och rutinerade ryttare.

ANNONS
|

Ulla Håkanson, 71, har hållit på med hästar i mer eller mindre hela sitt liv. Hon bor i Kristianstad och rider för Strömsholms RSF. Till tävlingarna på Ekbanksgården har hon kommit så länge de funnits.

– Här ordnas väldigt roliga tävlingar, säger hon. Tävlingens behållning är den stora spridningen, att så många kan delta. Jag förstår inte att de orkar organisera allt.

Ulla Håkanson har tävlat dressyr och vunnit medaljer i alla de stora sammanhangen; OS, VM, EM och SM. Fast egentligen började hon med hästhoppning. Men efter det att hennes häst Ajax vägrade vid en tävling och efter det aldrig riktigt kommit tillbaka som hopphäst skolade Ulla om honom till dressyr.

ANNONS

– Folk sa att jag skulle köpa en dressyrhäst istället men jag var envis.

I OS i München 1972, mest hågkommet för gisslandramat med terroristorganisationen Svarta September då 17 personer miste livet, vann Ulla Håkansson brons med sin häst Ajax i lagdressyren. I den individuella dressyren kom hon sexa. Ulla bodde i OS-byn, som var belagd med utegångsförbud under händelserna. Trots närheten till tragedin var det svårt att greppa omfattningen.

– Man förstod inte riktigt vad som hände då. Jag kommer ihåg att de sköt på natten och att tävlingarna försenades med en dag.

I tävlingarna i Laholm ställer Ulla upp med sin häst Hyggebos Lidro, en av de tre hästar hon rider med. De andra två, Charming Boy och Titus, är skadade. Att Ulla valt att lägga så stor del av sitt liv på dressyr förklarar hon såhär:

– Dressyr är grunden till allt. Oavsett om man vill hålla på med hästhoppning eller fälttävlan måste man kunna ha pli på sin häst.

Ulla tävlar idag i den näst högsta klassen och imorgon söndag i den högsta.

Antonia Ax:son Johnson är en av de som kommit till tävlingarna i Laholm. Tävlingarna lockar annars inte någon publik att tala om men den kända affärskvinnan har själv hästar med i tävlingen.

ANNONS

– Vi är ändå här på somrarna så det är roligt att komma hit. Den här tävlingen är precis som tävlingar var förr, många ryttare och mycket folk.

Antonia Ax:son Johnson tävlingsrider inte själv men är en stor anhängare av sporten.

– Tjusningen med dressyr är samspelet med hästen. Det är svårt att förklara om man aldrig provat på det men när allt fungerar blir man nästan ett med hästen, som en kentaur!

ANNONS