Romelu Lukaku och Marcus Rashford firar det omdiskuterade straffmålet som tog Manchester United till kvartsfinal i Champions League.
Romelu Lukaku och Marcus Rashford firar det omdiskuterade straffmålet som tog Manchester United till kvartsfinal i Champions League.

Uefa försvarar omtalade VAR-besluten

Fotbollens videogranskningssystemet VAR berör och blev på nytt högaktuellt under veckan. Stenhård kritik varvades med översvallande positiva reaktioner – allt förstås beroende på utfall och klubbsympati. Nu går Uefa ut och förklarar några kontroversiella beslut.

ANNONS
|

Ska det verkligen blåsas hands och straffspark när en spelare befinner sig med ryggen mot bollen och med armen i en någorlunda naturlig position?

Varför bryr sig en domare inte om att granska reprisbilderna när en spelare på väg ut ur straffområdet fälls?

Och var bollen verkligen på rätt sida långlinjen strax innan Ajax gjorde 3–1 på vägen mot att eliminera Real Madrid?

Frågor som diskuterades hett av fotbollsvärlden i tisdags och onsdags.

Besluten i de enskilda fallen fick enorma konsekvenser. Marcus Rashford slog in straffen som tog Manchester United vidare på Paris SG:s bekostnad och Roma fick inte en straff mot Porto som kunde ha tagit klubben till kvartsfinal.

ANNONS

Uefa, det europeiska fotbollsförbundet, kände sig under fredagen nödgat att officiellt förklara domsluten i ett pressmeddelande.

Om handssituationen:

"Efter att ha sett situationen i efterhand fick domaren (Damir Skomina) bekräftat att bollen inte hade färdats en kort bit och träffen därför inte kunde anses oväntad. Försvararens arm var inte nära kroppen, vilket gjorde kroppen större med resultatet att bollens riktning mot målet stoppades. Därför blåste domaren för straff".

I situationen på Santiago Bernabéu i Mardid kunde domaren Felix Brych inte avgöra om bollen var utanför linjen och friade hellre än fällde.

Patrik Schick, som dömde Porto–Roma, ansåg inte att "något klart och uppenbart regelbrott inträffat och fann inte grund för att använda sig av VAR" i situationen där Roma ville ha straff.

TT-AFP

ANNONS