Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förbundskapten Janne Andersson och det svenska landslaget får förbereda sig på ett något annorlunda upplägg i VM- och EM-kval. Arkivbild.
Förbundskapten Janne Andersson och det svenska landslaget får förbereda sig på ett något annorlunda upplägg i VM- och EM-kval. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Uefa ändrar kvalformatet – antal grupper ökar

Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) vill göra kvalet till fotbolls-EM och VM mindre förutsägbart.
Nu utökas antalet kvalgrupper och det blir färre antal lag i respektive grupp.
Även formatet på Nations League kommer att ändras.

Uefa skriver i ett pressmeddelande att man vill göra kvalen till fotbolls-EM och VM mindre förutsägbara och mer dynamiska. För att göra det kommer det från och med september 2024 att finnas tolv kvalgrupper i stället för tio som i dagsläget. Grupperna kommer också bestå av fyra eller fem lag, i stället för fem eller sex.

Gruppvinnarna i de europeiska kvalen kommer att kvalificera sig direkt till EM eller VM. Även några av grupptvåorna kommer att direktkvalificera sig till EM eller VM medan några kommer att behöva spela playoff-matcher.

"Tacklat förutsägbarheten"

Fotbolls-EM kommer även i fortsättningen att bestå av 24 lag. Till fotbolls-VM 2026 har Uefa 16 av 48 platser.

"Vi har tacklat förutsägbarheten i de europeiska kvalen med ett nytt och färskt format som kommer att ge alla lag en likvärdig chans att kvalificera sig till de stora turneringarna", säger Uefas ordförande Aleksander Ceferin.

Nations League kommer att expandera med en utslagsrunda i mars. Detta för att skapa en kontinuitet mellan gruppernas slut i november och finalerna i juni.

Ettan och tvåan i varje grupp i A-divisionen kommer att spela kvartsfinal för att sedan mötas i finalspelet som består av semifinaler och final.

Kvalspel införs

Den andra förändringen är att grupptreorna i A-divisionen och grupptvåorna i B-divisionen, samt grupptreorna i B-divisionen och grupptvåorna i C-divisionen kommer kvalspela om upp- och nedflyttning mellan divisionerna.

Sverige degraderas från B-divisionen i höstas och spelar från och med 2024 i C-divisionen.

Uefa meddelar även att finalen i den europeiska supercupen 2023 flyttas från ryska Kazan till Aten.