Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Centercourt. Bakom tävlingsarrangören Johan Erling hålls mästerskapet i tyngdlyftning.

Tyngdlyftnings-EM går i Halmstad

Under lördagen börjar tyngdlyftnings-EM för veteraner i Halmstad. Dessutom kombineras mästerskapet med en öppen internationell tävling, som välkomnar tävlande från hela världen.

500 veteraner från 45 olika länder kommer under veckan att tävla i tyngdlyftning i Eleikos nya lokaler i Kistinge i Halmstad. Dels ska EM avgöras, och på grund av att det inte går ett VM i år, är tävlingen är öppen för deltagare från hela världen.

– Det kommer tävlande från bland annat Sydafrika, Mongoliet och Uruguay, säger Johan Erling, tävlingsarrangör.

För att få vara med och tävla i "Masters", som det kallas, måste man ha fyllt 35 år. Förutom viktklass delas man också in i ålderklass, och de äldsta är över 80 år gamla.

– Åldersspannet vi har här är fascinerande. Man ser att vissa av de äldre herrarna knappt kan ta sig upp för trappan till plattformen. Men sedan när de väl får en stång i händerna, då flyger djävulen i dem, säger Erling.

Sverige har med 67 tävlande, varav 14 är damer.

– Det finns flera svenskar som har goda chanser på medaljer i sina klasser. I det senaste mästerskapet tror jag att vi fick nio medaljer, säger Erling.

Anledningen till att tävlingen hålls i Halmstad, har mycket att göra med en brand förra våren.

– Europamästerskapet skulle hållas på annan ort, men arrangören drog sig ur. Jag visste att Eleiko skulle flytta in här, efter att deras gamla lokaler hade brunnit ner. Jag tänkte först att vi kunde ha tävlingen på deras lokal i Snöstorp, som skulle stå tom. Men när jag frågade Eleiko tyckte de att tävlingen skulle hållas här, på det nya huvudkontoret. Men hade det aldrig brunnit hade jag aldrig frågat, förklarar Erling.

Nu hoppas man att den här tävlingen ska bli den första av många i Halmstad.

– Vi vill ha större tävlingar i framtiden, både inom tyngdlyftning och styrkelyft. Detta blir en lagom första tävling för oss, säger Eric Blomberg, vd för Eleiko.

Johan Erling håller med:

– Det finns förutsättningar att ha internationella tävlingar här. På sikt kanske vi kan få hit ett EM eller VM för juniorer, säger han.

Fler lokala sportnyheter hittar du här