Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/21

Tvillingarnas kärlek till crossfit – kan träna ihop trots deras olikheter

Astrid och Märta Nyström-Gagner är tvillingar men med olika förutsättningar i livet.
En medfödd hjärnskada gör att Märta inte kan göra allt som sin syster kan. Men i sporten crossfit har de hittat en gemensam aktivitet där de kan utöva träningsformen utifrån sin egen nivå – tillsammans.
– Jag blir så rörd över att våra barn kan ha samma aktivitet, säger mamma Sandra Gagner.

Det är två nöjda men trötta tjejer som precis gjort klart sina 15 minuter av hård träning i tävlingen Crossfit Open.

Snart tioåriga tvillingarna Astrid och Märta Nyström-Gagner är varje söndag på Halmstad Crossfit för att träna tillsammans.

– Vi är inte så lika så det är många som tror att vi inte är tvillingar. Det är en trygghet att ha med sig Märta här, säger Astrid.

Vad är det bästa med att ha en tvilling?

– Det är roligt för Astrid är snäll, säger Märta samtidigt som hon ler mot Astrid.

– Man har alltid någon att vara med som är i samma ålder. Märta är inte som alla andra men det är roligt att vara med henne, säger Astrid.

För även om de är tvillingar så har Märta och Astrid olika förutsättningar i livet.

När Märta var fyra månader märkte mamma Sandra och pappa Mats att hon inte riktigt hängde med i samma utsträckning som Astrid. När hon senare blev tre år valde man att göra en utredning med hjärnröntgen och där konstaterades det att Märta hade en medfödd hjärnskada.

– Hon har en lätt funktionsnedsättning och kan väldigt mycket själv men hon har lite motorikproblem och lite svårare med inlärningen, förklarar mamma Sandra och fortsätter:

– Vi får hjälpa henne med många saker medan Astrid är mer självgående. Märta kan ta instruktioner men inte så många samtidigt, utan att man får ta en sak i taget.

Gillar att utmana sig själv

Att hitta en gemensam aktivitet för döttrarna trodde båda föräldrarna var en omöjlighet.

Men när pappa Mats en dag för fyra år sedan började testa crossfit tog han med sig barnen till öppet hus på Halmstad Crossfit. Där upptäckte tvillingarna att de kunde utföra träningsformen utifrån sina egna förutsättningar.

– När pappa tog med oss var vi sex år och då tyckte vi det var så kul att vi fortsatte, förklarar Astrid.

Vad är det som gör crossfit så roligt?

– Jag tycker om att träna och roligast är att göra burpees och ringarna, men burpees är också svårast, säger Märta samtidigt som hon visar hur man gör.

– Jag tycker det roligaste är att man får utmana sig själv. Sen är det så bra för man gör så mycket man själv kan. Vissa i min klass säger att tjejerna är svagare än killarna men då är det rätt kul att visa att det inte är så, tillägger Astrid.

För Sandra har det betytt oerhört mycket att döttrarna kan utöva en idrott tillsammans.

– Det som är så bra med den här sporten är att den är helt individanpassad och du utgår bara utifrån vad du själv kan. Märta är väldigt stolt att hon kan vara med. Det är det som jag tycker är så fint att hon inte blir exkluderad utan inkluderad. Jag blir så rörd över att våra barn kan ha samma aktivitet.

Hur skulle du beskriva deras relation?

– Astrid är väldigt mån om Märta och tar mycket ansvar även om vi tycker att hon inte behöver det. Hon blir som en storasyster för henne. Hon vill alltid hjälpa till och Märta söker mycket närhet till henne om det är något. De har ett band som ingen kan rubba, förklarar Sandra

Brukar göra en konsert för farmor och farfar

Även musik är en stor del av tvillingarnas liv. Båda spelar varsitt instrument på Kulturskolan i Halmstad.

– Jag spelar trummor och Astrid spelar piano. Det är jätteroligt, säger Märta.

För farmor och farfar, som bor i Borlänge, anordnar man då och då en digital konsert.

– Farfar gillar Miss Li så jag brukar spela någon av hennes låtar, ler Astrid.

Utöver crossfit och trummor spelar även Märta fotboll i HBK FFA (fotboll för alla) och när mamma Sandra påminner henne om att deras fotbollsträningar snart återupptas igen skiner hon upp.

– Jag gillar fotboll. Då får du heja på mig mamma, säger Märta samtidigt som hon kramar sin mamma hårt och kärleksfullt.

LÄS MER: De tävlar i Halmstad – mot hundratusentals i hela världen

Fler lokala sportnyheter hittar du här