Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Heidi Weng är en av två smittade norska OS-åkare. Arkivbild.
Heidi Weng är en av två smittade norska OS-åkare. Arkivbild. Bild: Terje Pedersen/TT/NTB

Två norska OS-åkare smittade: "Chockerande"

Det är coronakaos i den norska OS-truppen i skidor
Heidi Weng och Anne Kjersti Kalvå har testat positivt för covid-19. Dessutom är det oklart när de friska åkarna kan resa till Peking.
– Det är en fruktansvärd situation för laget och chockerande för åkarna, säger landslagsläkare Øystein Andersen.

Längdchefen Espen Bjervig och landslagsläkaren Øystein Andersen kallade till presskonferens på onsdagsmorgonen, efter att herrlandslaget isolerats sedan början på veckan då det kom fram att sprinttränaren Arild Monsen testat positivt.

Där kom de även med beskedet att åkarna Heidi Weng och Anne Kjersti Kalvå testat positivt för covid-19 på höghöjdslägret i Italien.

"Omikron lurar i vassen"

Det är trots omfattande smittskyddsåtgärder som smittan tagit sig in i truppen – och risken finns att fler åkare smittas, säger landslagsläkaren Øystein Andersen.

– Vi kan inte utesluta det. Omikron är som en gädda som lurar i vassen.

Ännu har Bjervig inte beslutat om det kan bli aktuellt att ersätta åkarna. Han säger att hans hållning är att de som blivit uttagna ska få delta om de kan, men möjligheten att ta ut andra åkare finns.

– Flera utövare har gjort bra ifrån sig tidigare under säsongen. Så det finns en möjlighet att ta ut ersättare, säger han.

För att Weng och Kalvå ska kunna delta under vinter-OS måste duon gå igenom tio dagars isolering (enligt italienska regler) och sedan testa negativt flera gånger innan de tillåts resa till Kina.

– De kan bli friska och leverera negativa tester. Det är mycket som tyder på att omikron är den mildaste coronavarianten, så jag ser inte ett behov av att vara mer försiktig än nödvändigt, säger Andersen.

Just Weng har sedan pandemin startade varit öppen med sin rädsla om att bli smittad av viruset. 30-åringen har bland annat rest med visir och dubbla munskydd, öppnat dörrar med armbågen och varit extra noggrann i den mixade zonen.

– Jag kan inte göra något annat än att vara jätteförsiktig, sade hon på en presskonferens i måndags.

"Ingen åker till OS i morgon"

Tanken var att det norska längdlandslaget i dag skulle resa hem till Norge från italienska Seiser Alm där de varit på höghöjdsläger.

Men så blir det alltså inte. Hemresan har lagts på is, säger Espen Bjervig, vilket innebär att varken dam- eller herrlaget hinner med det första chartrade flyget från Gardermoen till Peking i morgon, torsdag.

Det är ännu inte bestämt när de i truppen som är friska får åka.

– Det är inte helt klart när det blir av, säger Bjervig.

Nästa planerade avgång från är Gardermoen är på måndag.

OS-tävlingarna i skidor inleds med damernas skiathlon den 5 februari. Herrarna kör dagen efter.

Rättad version: I en tidigare text förekom en felaktighet kring antalet dagar som idrottarna behöver vara i isolering. Rätt är tio dagar.

Fakta: Norges OS-trupp i längdskidor

Herrar: Pål Golberg, Hans Christer Holund, Emil Iversen, Johannes Høsflot Klæbo, Simen Hegstad Krüger, Sjur Røthe, Håvard Solås Taugbøl, Erik Valnes.

Damer: Maiken Caspersen Falla, Helene Marie Fossesholm, Therese Johaug, Heidi Weng, Lotta Udnes Weng, Tiril Udnes Weng, Anne Kjersti Kalvå, Mathilde Myhrvold.