Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/6

Tuva, 16, gjorde stjärnans problemhäst till vinnare igen

Bråkig, skadeförföljd och snudd på utdömd hos stjärntränaren Lufti Kolgjini.
Då kom travhästen Dynamite Light till Tuva Göransson, 16, i Halmstad – och nu är han en vinnare igen.
– Det är som en saga för mig, säger Lutfi Kolgjini.

Hästar är livet för Tuva Göransson. Uppvuxen med föräldrar, Calle och Frida, som driver travverksamhet i Tönnersjö har hon funnits nära de fyrbenta kamraterna ända sedan hon låg i barnvagnen.

Hon har tidigare kört ponnytrav med viss framgång – men håller sig numera helst i stallet och på träningsbanan.

Dynamite Light kom till henne i november 2019.

– Pappa ringde och frågade familjen Kolgjini om de hade någon häst som jag kunde ha och lära mig att köra stor häst på. Då sade Adrian (Kolgjini) om vi inte kunde ta Dynamite och då satte pappa hjärtat i halsgropen lite halvt, berättar Tuva Göransson och skrattar.

– Men sedan kom han till oss och sedan har det blivit han och jag, typ. Han är väldigt personlig, väldigt snäll och skulle aldrig göra någonting mot mig.

Erik Adielsson i sulkyn

Dynamite Lights utveckling är anmärkningsvärd. På fyra starter sedan mitten av december 2020 har det blivit två segrar – båda i montélopp – och hästen har sprungit in över 70 000 kronor. I sulkyn och i sadeln har suttit kända travprofiler som Erik Adielsson, Christoffer Eriksson och Tova Bengtsson.

Nu blickar Tuva Göransson mot V75 på Åby i början av mars, monté-SM och elitloppshelgen på Solvalla.

– Det är hästen med nio liv, säger hon.

Hur har du jobbat med honom?

– Han fick tid på sig att läka ihop. I början red jag honom väldigt mycket, så att jag kunde ha lite mer koll på var jag hade honom. Men efter typ en månad så började jag köra honom.

Kolgjini: ”Det är som en ny häst”

Lutfi Kolgjini är mycket imponerad av vad Tuva Göransson har uträttat med Dynamite Light.

– Han var skadefylld och inte speciellt trevlig utan kunde skicka en spark efter dig på gången helt utan anledning. Men det där har han lagt av med helt hos Tuva. Hon skickar bilder och filmer där de är ute i skogen och – ja, det är som en ny häst, säger Lutfi Kolgjini till HP.

Från början hyrde Lutfi Kolgjini ut Dynamite Light till familjen Göransson. Men nu har Tuva fått hästen och står som ägare till den.

– Han har hittat en växel till hos Tuva. Hon har gjort ett fantastiskt jobb med hästen. Det är som en saga för mig. Vissa människor älskas av hästarna och hon är en sådan, säger Lutfi Kolgjini.

Nioårige Dynamite Lights förvandling bekräftas av pappa Calle Göransson, som formellt står som hästens tränare.

– Jag körde honom mycket nere hos ”Ludde”, men vi hade aldrig någon kemi. Det var därför jag var så där när de sade att Tuva kunde ta honom. Men nu är han hur snäll och go som helst när man får lov att köra honom någon gång – typ var tredje månad, säger han.

Blev som en extrafamilj

Familjen Kolgjini blev som en extrafamilj för Tuva Göransson när hon för fyra-fem år sedan hade stora problem med mobbning i skolan.

Hon fick komma till Kolgjinis gård i Vomb utanför Lund när hon var ledig, hjälpa till med hästarna och åka med personalen ut på tävlingarna, vilket gav henne viktigt självförtroende och fick henne att växa som person.

– De har alltid varit hjälpsamma. Jag är väldigt tacksam att jag får vara där så mycket som jag får och att få förtroendet är väldigt kul, säger Tuva Göransson.

Nu går hon hästlinjen på Realgymnasiet i Halmstad och gör praktik både hos hoppryttaren Viktor Edvinsson och på Halmstadtravet.

Vill du bli travtränare på sikt?

– Det hade varit kul, men jag har väl inte riktigt den tävlingsbiten i mig Hästskötaryrket passar mig.

LÄS MER: Danska skrällar bäddade för hög utdelning i V64:an

Fler lokala sportnyheter hittar du här