Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Fredrik Jönsson och hans Cold Play, åtta i VM.

Tunga bud på Cold Play efter Jönssons succé

VM-succén kan trygga Fredrik Jönssons ekonomiska framtid – om han vill. Spekulanterna står i kö för att komma över den tioåriga valacken Cold Play. Det pratas om summor på uppemot 50 miljoner kronor.

Jönssons mästerskapsdebut som hoppryttare överträffade alla förväntningar. Han bidrog stark till det svenska lagsilvret och nådde hela vägen till den avgörande omgången i den individuella finalen.

Åttondeplatsen är en av de främsta svenska placeringarna i ett VM. Bara Helena Lundbäck (fyra) och Rolf-Göran Bengtsson (fyra och sexa) slår honom. Inte konstigt att ryttare och hästägare med ekonomiska muskler hört av sig till 45-åringen under dagarna i Mill Spring.

- De som har ringt under den här veckan har jag bett ringa på onsdag, men de har inte gett sig. Då har jag satt till dem att ringa på onsdag eller inte alls.

Inte till salu

Men i dagsläget är inte Cold Play till salu.

- Jag hade bestämt mig för att göra detta. Sedan får man ta ett beslut efter varje år, var man står i livet och ska göra. Men rent spontant, med en sådan här häst vill man ju satsa.

Jönsson äger hästen tillsammans med David Ingvarsson, men det är han som sitter på sista ordet om hästens framtid.

- Det beslutet är mitt. Det är väldigt skönt. Jag har världens bästa kompanjon, vi vill samma saker. Han och hela familjen Ingvarsson tycker att det är fantastiskt kul om vi ska satsa mot ett OS. Men vi får landa lite först.

TT: Du är topp tio i världen, kan du ta in det?

- Ja, jag är mycket nöjd med det och jag är mycket nöjd med resultatet. Fantastiskt kul att vi kunde ta medalj för Sverige. Det är klart att det finns enstaka saker jag kunde ha gjort bättre, några hinder, men det är väldigt små saker.

- Det är väldigt skönt att man har en häst som står pall för mästerskap och att man vet att den träning man har lagt ned är rätt och stämmer.

Hem och klippa gräset

TT: Vad tar vid efter den här succén?

- Nu ska jag väl hem och klippa gräset eller något. Det har väl ingen klippt på ett par veckor.

Efter att tidigare varit ett känt namn i ridsportskretsar har Fredrik Jönsson under några dagar hoppat rätt in hos de allmänt sportintresserade. Det är inte bara hans skicklighet som ryttare som går hem. Hans enkla, folkliga och lättsamma framtoning har gjort honom populär utanför den ridsportsfamiljära kretsen.

- Jag har förstått att folk tyckte lagfinalen var spännande och kul underhållning på bästa sändningstid, säger han.

VM-framgången ger ett enormt kliv uppåt på världsrankingen från dagens plats 313.

- Det är inte så svårt. Jag låg ganska långt ned, säger han och skrattar.

- Det är det största jag gjort i min karriär. Det kommer att bli lättare att komma in på tävlingar. Hästen är inte så gammal och det finns ett OS om två år.

Gå in nya stövlar

TT: Det här ska inte vara någon engångsföreteelse?

- Det hoppas jag inte.

Finalframgången gav Jönsson och Ingvarsson runt 130 000 kronor. Om Cold Play säljs finns ändå pengar att spendera.

TT: Kanske till nya ridstövlar i stället för de trasiga och tejpade du rider i?

- Haha. Jag har ett par nya hemma men det är inte skönt när man ska tävla. Jag får ta på mig dem och gå in dem medan jag klipper gräset.

Tyskan Simone Blum tog guldet som andra kvinna i VM-historien, före schweizarna Martin Fuchs och Steve Guerdat.