Fiasko för Erika Kinsey och Sofi Skoog.
Fiasko för Erika Kinsey och Sofi Skoog.

Tung svensk VM-start – "fruktansvärt dåligt"

Inomhus-VM i friidrott började med ett svenskt höjdhoppsfiasko. Både Erika Kinsey och Sofie Skoog stannade på 1,84. Sedan fullbordade Meraf Bahta en tung blågul kväll när hon fick problem med håll på 3 000 meter och slutade tolva.

ANNONS
|

Världsmästerskapet i Birmingham tjuvstartade med damernas och herrarnas höjdhoppsfinaler, som avgjordes parallellt nere på sprintlöparnas banor.

Men redan innan tävlingarna var över hade Erika Kinsey och Sofie Skoog dragit på sig överdragskläderna och lommat ut ur arenan.

- Jag är mest bara förbannad. Jag har ingen annan än mig själv att skylla på, det här var fruktansvärt dåligt, säger tian Skoog.

ANNONS

"Frustrerande"

Värmländskan hade problem direkt och rev första försöket på 1,84, innan hon klarade i andra. Men på 1,89 tog det stopp, precis som för Kinsey. Det var många som hade problem att nå högre höjder och till slut räckte 1,93 för att ta medalj.

- Det är jättekonstigt och det blir ännu mer frustrerande. I dag hade verkligen varit en dag att ta chansen och kunna ta en medalj, Det är väldigt surt, säger sjuan Erika Kinsey.

De blågula hoppen hade båda stora problem med ansatsen. Skoog, mycket besviken och nära tårar, pratade om att det hade varit nedsläckt i VM-arenan under inhoppningen och spekulerade i att det kanske försvårade för hopparna när ljuset sedan tändes lagom till tävling.

Men varken hon eller Kinsey ville komma med några bortförklaringar.

- Det var bara en dålig Sofie i dag, säger Skoog.

ANNONS

- Jag kände mig i bra form och var verkligen pigg och fräsch, men jag måste lära mig springa ansats. Jag har ingenting att skylla på, säger Kinsey.

Bahta chanslös

Ryska storfavoriten Marija Lasitskene, som tävlade under neutral flagga, hade däremot inga bekymmer med hoppningen och vann överlägset på 2,01. I herrklassen blev det också rysk seger, genom Danil Lysenko på 2,36.

Den tredje och sista grenen under VM:s öppningskväll var damernas 3000 meter. När etiopiskan Genzebe Dibaba satte in stöten med dryga kilometern kvar var svenskhoppet Meraf Bahta helt utan chans. Efteråt berättade Bahta att hon fick problem med håll ungefär samtidigt som Dibabas fartökning.

- Jag fick det när det var sex varv kvar. Jag trodde att det skulle gå över, men det gjorde det inte, säger hon.

Bahta slutade tolva på 9.05,94, mer än 20 sekunder bakom Dibaba. Nu laddar Meraf Bahta om för 1500 meter, där försöken avgörs på fredagen.

ANNONS
Birmingham, TT:s utsände

ANNONS