Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna Anvegård har valt att stanna i Växjö – vilket Växjö inte har något emot.

Trots pengaproblem – Anvegård inte till salu

En nyckel på planen – men också utanför densamma. Att landslagsspelaren Anna Anvegård förblir Växjö trogen har inte bara sportslig betydelse för en fotbollsklubb i ekonomisk uppförsbacke.

Få missade nog Anna Anvegårds succé i damallsvenskan förra året.

Delad tvåa i skytteligan med 14 mål under sitt debutår i serien. Prisad för årets genombrott på Fotbollsgalan. Och en landslagsplats på det.

21-åringen från småländska Bredaryd kom till Växjö 2015, ett år efter klubbens grundande. Sedan dess har hennes resa gått parallellt med Växjös blixtsnabba färd genom seriesystemet, och på vägen har Anna Anvegård gjort otroliga 111 mål på 98 tävlingsmatcher.

"Växjö var huvudfokus"

Och trots anbud, både från utländska och svenska klubbar, har Anvegård, i ett läge där många anser att hon redan har växt ur den småländska fotbollskostymen, valt att stanna i Växjö.

- Det vi började på förra året känns väldigt bra och personligen har det utvecklat mig väldigt mycket som spelare. Jag trivs väldigt bra i staden och i laget så det kändes rätt så självklart. I Växjö känner jag att jag har stor chans att få spela och jag vet hur det fungerar. Då känner jag mig trygg och hoppas att jag kan prestera, säger anfallaren.

- Det har funnits (anbud), men jag kände nästan direkt att jag stannar ett eller två år till i Sverige. Det känns inte som att jag är riktigt klar här.

TT: Något anbud som var svårt att tacka nej till?

- Det var inte så att jag direkt efter säsongen kollade mig omkring, jag kände ju att Växjö var huvudfokus. Sedan är det klart att jag lyssnade på andra förslag.

Likväl blev Anna Anvegård kvar. Något som gläder klubbens sportchef Frida Andersson.

- Det betyder oerhört mycket att Anna, trots att vi byter tränare och sådana saker, tror på det vi gör i föreningen, att hon trivs i vår klubb. Det gör jättemycket. Sedan är hon en fantastisk människa både på och utanför planen, säger Frida Andersson.

En publikdragare

Samtidigt är Växjö en klubb med ekonomiska bekymmer. Enligt Smålandsposten gick klubben 700 000 kronor minus under sitt debutår i damallsvenskan, och Växjö har enligt tidningen ett negativt eget kapital på 563 000.

Pengar måste in på ett eller annat sätt.

- Vi har gjort en resa väldigt snabbt och då är det lätt att växa ur kostymen. Någonstans får man göra en chansning. Hur mycket vågar vi chansa? Man kan som förening välja att inte gasa, men vi gillar heller inte att bromsa. Nu är vi i en uppförsbacke ekonomiskt sett men vi gillar inte att bromsa i en uppförsbacke, det blir sällan bra, säger Andersson.

TT: Med tanke på intresset, ser ni Anna Anvegård som en ekonomisk säkerhet?

- Nej, så ser vi inte det, absolut inte. Vi ser henne som en fotbollsspelare. Men vi ser henne som en spelare som under tiden hon är här kan se till att vi får in fler partners och sådant.

TT: Det är med andra ord viktigare ekonomiskt för er att behålla henne?

- Ja, det skulle jag nog säga, framför allt sportsligt. Säg att hon kommer med till VM och gör succé där också. Efter VM blir hon naturligtvis en publikdragare till våra matcher. Hon är värd mycket mer hos oss än att vi ska sälja henne för en peng och att hon försvinner.