USM-brons i stavhoppets F16-klass blev det för Ida Jexe Ek när hon klarade 3,41 – en av IFK Halmstads tre USM-medaljer.
USM-brons i stavhoppets F16-klass blev det för Ida Jexe Ek när hon klarade 3,41 – en av IFK Halmstads tre USM-medaljer. Bild: Roger Larsson

Tre USM-brons för IFK Halmstad i friidrott

I fjol tog Matilda Åkerman, USM-brons i spjut och diskus i F15-klassen. I år blev det en favorit i repris i F16 – återigen brons i de båda kastgrenarna. Och med Ida Jexe Eks brons i stav i samma årsklass kunde IFK Halmstad åka hem med tre medaljer.

ANNONS
|

För Matilda var det en minst sagt intensiv helg i Norrköping dit kastgrenarna för förlagda med deltagande i samtliga fyra, spjut, diskus, kula och slägga.

Bäst gick som väntat i de två förstnämnda när hon i diskus fick iväg medaljkastet på 35,45 i den sista omgången – 17 centimeter från Tilda Bernhult, KFUM på silverplats medan inget fanns att göra åt segraren Frida Krantz, Hammarby vars 40,49 också var nytt personbästa.

Även i spjut upprepade Åkerman fjolårets prestation när hon i sitt andra kast fick iväg spjutet 42,45 – knappa metern efter segrande Tilda Bernhult, 43,22.

Matilda var också med i medaljstriden i kula där årsbästa, 13,38 räckte till en fjärdeplats. Men för medalj hade då krävts 13,74 vilket Elsa Wållgren, IK Lerum presterade.

ANNONS

Däremot var hon aldrig nära i slägga med sin tiondeplats. I stället blev Elin Rydqvist här bästa IFK:are med sin sjätteplats på 45,41 – dock flera meter från medaljerna.

Medalj blev det däremot 17 mil norrut i Sollentuna när Ida Jexe Ek säkrade bronset i F16-klassens stavhopp. Efter att ha klarat ingångshöjden 3,07 först i sista försöket klarade Ida 3,31 i andra och för sedan hoppa över 3,41 redan i första försöket. Det blev också medaljhoppet för sedan var det stopp på 3,48 – en höjd som Alannah Hellstadius, Hammarby klarade vilket innebar USM-silver medan Sara Winberg, Täby stod i en klass för sig med sina 4,00.

Isac Svensson har sina bästa grenar nästa helg sprintlöpningen, där han har ett brons på 80 meter häck från i fjol att försvara. Men nu värmde han upp i P16 genom att bli femma i längd på 6,54 – något som han satte i första hoppet för att sedan avsluta med två övertramp.

Riktigt nära bronsmedaljen och Hässelbys Linus Jonsson, 6,88, var Isac dock aldrig och definitivt inte vinnaren – en viss Melwin Lycke Holm som med sina 7,20 visade att han även kan hoppa långt och därtill slog pappa Stefan Holms personbästa i grenen på 7,18.

ANNONS

André Bergenheim hade också ett brons att försvara, detta i spjut. Men trots årsbästa 45,96 i P17 blev han ”bara” åtta, tio meter från pallplats där i stället klubbkompisen Patrik Bergstrand blev bästa IFK:are som sexa med 48,62.

Och trots personbästa både i kula (13,43) och diskus (44,95) var Andreas heller aldrig nära där med sin sjunde respektive tiondeplats – en placering bättre än syrran Ann-Kathrine Bergenheim som i F15:s höjd blev elva på 1,52.

ANNONS