Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg, till vänster, och assisterande tränare Johan Garpenlöv.

Tre Kronor gärna favorit i VM-kvarten

Det är Sverige mot Finland och NHL mot finländska ligan. Så vill i alla fall Finlands förbundskapten Jukka Jalonen framställa kvällens VM-kvartsfinal.

Finlands hemvävda lag, med endast två spelare med NHL-erfarenhet, gör allt för att lägga över favoritskapet på Tre Kronor med 21 NHL-spelare.

Efter dagens matchvärmning i Steel Arena i Kosice valde svenskarna att rycka på axlarna åt Finlands försök.

- Det är kvartsfinal nu, det spelar ingen roll vem man möter. Man måste komma ut med samma mentalitet oavsett motstånd. Vi ska fokusera på oss och att få en bra start. Det är en match och det gäller att vara bra i slutspelet, säger Los Angeles-forwarden Adrian Kempe.

"Blir kaos"

Finlands förbundskapten Jukka Jalonen lade i går över allt favoritskap på Sverige:

- Vi vet vilken press Sverige spelar under, vilket kaos det blir där om de förlorar. Om ett NHL-lag förlorar mot ett FM-ligalag skulle det inte kännas bra. Allt tryck finns på dem, det försöker vi utnyttja.

- De har säkert en väldigt stor rädsla för att förlora. Får vi en bra start kan det hända att klubban börjar krampa för dem, sade Jalonen enligt Yle.

Finland vann VM-premiären med 3–1 över ett Kanada med uteslutande NHL-spelare.

Sverige besegrade Finland med 2–1 i Carlson Hockey Games precis före VM och Johan Garpenlöv säger:

- Finland spelar ett väldigt tajt försvarsspel och de är tajta i mittzon. De väntar på motståndarnas misstag och vill spelvända därifrån. Vi tycker också att de har ett ganska effektivt anfallsspel när de väl kommer ned där. De söker upp backarna och tar tidiga skott med två spelare framför mål som är väldigt aggressiva där.

Lundqvist saknades

Sverige har gjort nästan dubbelt så många mål som Finland så här långt i VM, 41 mot 22. Men också släppt in fler mål, 21 mot 11.

- Vi har visat i offensiven hur pass bra vi är, det gäller att vi är tajta i försvaret också så ska vi kunna vinna matchen, säger Kempe.

Sverige hade en obligatorisk matchvärmning, men målvakten Henrik Lundqvist saknades ändå. Stjärnan från NY Rangers har inte varit med på en enda matchvärmning när han ska spela på kvällen, men Garpenlöv svävade ändå på målet när han fick frågan om Lundqvist hade fått välja själv.

- Ja, den behöver vi inte diskutera här, den spar vi. Det är… han tyckte det var bäst för honom.