Utredningen kring elitloppsvinnaren Propulsion, som ska ha blivit nervsnittad i USA, pågår.
Utredningen kring elitloppsvinnaren Propulsion, som ska ha blivit nervsnittad i USA, pågår. Bild: SIMON HASTEGÅRD

Travsporten känns som lätt byte när olyckskorparna kraxar

Olyckskorparna kraxar och travsporten känns som lätt byte i tider där en häst blivit utsatt för piskrapp i en värmning och i det andra fallet har en häst enligt dokument blivit nervsnittad och inte har rätt att tävla på svensk mark.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Under våren har annars travet fått ett uppsving som den enda sporten i landet med tävlingsverksamhet i full skala. Men som herre på täppan faller man tungt i takt med sidospåren.

Utmaningarna de senaste veckorna för Svensk Travsport ställer organisationen på hårda prov. Tidigare har förtroendekapitalet sinat och förbundet måste vara på tårna den närmaste tiden.

Snålblåsten eller stormvinden kom först med fallet Alessandro Gocciadoro och hans lärling i Örebro och strax efter fylldes skrivbordet på med handlingar runt Propulsion.

Den tunga bördan är det komplexa ärendet med Propulsion som ska ha blivit nervsnittad i USA innan försäljningen till Sverige och därmed inte kunnat tävla i sitt nya hemland.

ANNONS

Tävlingskarriären blev en solskenshistoria men mycket ställs på sin spets i den här affären. Vad händer om Propulsions resultat annulleras och andra hästar får kliva högst upp på pallen?

Hästägarna i den kategorin har redan gjort sin röst hörd och den ekonomiska konsekvensen är svår att överblicka i dagsläget. Svensk Travsport har tillsatt en extern jurist i utredningen som ska vända på alla stenar.

LÄS MER:Johan Untersteiner om stjärnans misstänkta nervsnittning: ”Djurplågeri”

På Halmstadtravet har pendeln svängt

Högtryck för administrationen och i sportens är det också högt tryck på många håll. Eliten är samlad under helgen på B-banorna Boden och Bjerke i jakten på nya titlar.

I Halmstad har pendeln för eliten svängt som på en berg- och dalbana. Tapperhetsmedaljen går utan tvekan till Velvet Gio som nosat på en ädel placering men i stället blivit den ständiga tvåan. Nära skjuter som sagt ingen hare och många mig med tror att trenden vänder för Magnus Dahléns springare men i sportens värld finns inget som heter rättvisa.

När Cyber Lane och Heart Of Steel slickar såren dyker Stoletheshow upp som en joker i leken. Tränaren Marcus Lindgren pratar gärna sig varm om femåringen och tvekar inte att ge sig i väg på resa 143 mil enkel väg och showen inleds i Boden och Norrbottens Stora Pris.

ANNONS

Stoletheshows två senaste segrar i Danmark har varit perfekta genrep inför elddopet. Och statistiskt sticker Stoletheshow ut med 23 i segerprocent. Kusken Rikard N Skoglund får plocka fram den mentaliteten igen mot bland andra finalisterna i elitloppet Makethemark och Milliondollarrhyme.

En tuff utmaning för spelarna

Segern i Copenhagen Cup tände hoppet oss Peter Untersteiner om nya stordåd och Oslo Grand Prix låg i rätt tid men Heart of Steel föll sedan ur ramen i Skive.

Hästen trivdes inte alls i den snäva kurvorna och tappade farten rejält sista halvvarvet. Cyber Lane blev senast femma i Östersund och det var inget formbesked som Johan Untersteiner trivdes med.

Hästar med låga startpoäng stod på kö för att slå sig in till breddloppen i Halmstad. Fälten är i stora delar som ett resande teatersällskap och att ta sig in i ordinarie klasser igen är på en del håll inte av högsta prioritet. För spelarna är det som alltid en tuff utmaning att lösa streckgåtorna.

HP:s V4-system 14 juni

V4 1: 8 Snobben C.D. Res: 9–7.

V4 2: 2,5,7. Res: 8–10.

V4 3: 2,5,11. Res: 7–1.

V4 4: 2,5,7,11. Res: 1–6.

36 rader

ANNONS