Cokstile kom tvåa i Elitloppet i maj. Arkivbild.
Cokstile kom tvåa i Elitloppet i maj. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

"Travsporten har tagit stor skada av detta"

Om Propulsion fråntas Elitloppssegern efter skandalen med nervsnittning kan loppets tvåa Cokstile tilldelas vinsten. Cokstiles tränare Wilhelm Paal anser att det bör bli så.
– Jag kan inte se någon annan utgång. Travsporten har tagit stor skada av detta, säger han.

ANNONS

Cokstile är en av favoriterna i Åbys stora pris på lördag, Sveriges näst största travlopp för äldre hästar.

Samtidigt väntar tränare Wilhelm Paal – och resten av trav-Sverige – på resultatet av utredningen mot Elitloppsvinnaren Propulsion

Stjärnhästen utreds för nervsnittning och riskerar att bli av med alla segrar i Europa. I så fall kan Cokstile retroaktivt tilldelas segern i Elitloppet i maj. Svensk travsport har lovat att besked ska komma i augusti.

– Det bör bli så att Propulsions tävlingsmeriter på europeisk mark stryks helt. Det är inte min sak att döma och det hela är väldigt ledsamt för hela branschen, men jag kan inte se någon annan utgång. Travsporten har tagit stor skada av detta, det råder ingen som helst tvekan om det, säger Wilhelm Paal.

ANNONS

Vann Elitloppet

Den tyskbördige 60-åringen har haft hela världen som arbetsfält, men figurerar i Halland sedan fem år tillbaka.

För två år sedan vann han Elitloppet som kusk bakom Ringostarr Treb och på lördag kan han ta karriärens hittills mest penningstinna seger som tränare.

Italienskägde Cokstile kom till Sverige i april, men tävlade initialt under Rocco Spagnulos flagg och var uppstallad på Christoffer Erikssons gård i Sjöbo.

Det var Eriksson som satt bakom hästen vid såväl andraplatsen i Elitloppet som Kymi Grand Prix, men därefter flyttades hästen till Wilhelm Paal som nu också har tagit över som kusk.

– Allt började med att jag tillsammans med en norsk samarbetspartner rekommenderade den här hästen som köpobjekt åt hästägaren Renato Santese i maj i fjol. Han slog till och jag körde faktiskt hästen i två lopp förra sommaren innan han exporterades till Italien.

"Känns speciellt"

Där genomgick Cokstile en häftig förvandling och började rada upp storloppssegrar.

– Tanken var att hästen skulle komma tillbaka till mig detta år när han skulle börja tävla i Norden igen, men efter en diskussion med ägarna blev det ett annat upplägg. Nu är han här sedan en dryg månad tillbaka och det är klart att det är en bra känsla för mig, det känns speciellt.

ANNONS

Renato Santese har fram till i år varit ett okänt namn för den svenska travpubliken, men den italienske affärsmannen satsar stenhårt.

– Han har köpt fyra hästar i Norden på kort tid varav Elitloppsdeltagaren Chief Orlando är den senaste. Tanken är att Cokstile ska göra en start till hos mig efter lördagens lopp innan han går tillbaka till Italien.

Längre distans

Dessförinnan väntar Åbys stora pris med en segercheck på två miljoner kronor. Till skillnad från Elitloppet, som avgörs över 1 609 meter, ska Cokstile springa drygt tre varv, 3 140 meter i lördagens lopp.

– Det är alltid ett frågetecken när en häst inte startat på lång distans under en period, men jag tror inte det kommer vara ett problem för Cokstile, säger Wilhelm Paal.

– Åby stora pris är en helt annan typ av lopp, men jag tvivlar inte på hästens styrka.

Emil Persson/TT

Bakgrund: Propulsion-fallet

Den 31 maj vann nioårige Propulsion, med kusken Örjan Kihlström, Elitloppet för första gången. Det var stjärnhästens femte start i storloppet på Solvalla.

Segern var "Proppens" 39:e i karriären på 79 starter. Totalt har hästen kört in över 34 miljoner kronor sedan 2014.

Två dagar senare, den 2 juni, skrev den norska tidningen Trav-og Galopp-Nytt att Propulsion är nervsnittad. Något som betyder att man gått in och kapat nerverna så att hästen inte ska ha någon känsel och därigenom inte kan känna smärta. Ett ingrepp som är tillåtet i USA, men i Sverige är det förbjudet och strider mot det svenska dopningsreglementet.

I sitt avslöjande hänvisade Trav-og Galopp-Nytt till kanadensiska travförbundets hemsida. Ingreppet ska ha gjorts i USA innan svenska Stall Zet köpte hästen på auktion 2015. Samma kväll beslutade Svensk travsport att inleda en utredning mot Propulsion, som därigenom fick startförbud tills vidare.

Dagen efter publicerade Sulkysport veterinärintyget från operationen som gjordes på Fair Winds Farms i Virginia, USA, den 27 april 2015.

Svensk travsport vill inte gå in på vilka konsekvenserna kan bli för häst och tränare vid en fällande dom. Senare i augusti väntas beskedet komma.

Fakta: Åbys stora pris

Åby stora pris har avgjorts på Åbytravet i Mölndal sedan 1936.

Loppet har genomförts i flera olika tappningar såsom försöks- och finallopp, heatlopp och sedan 2018 som ett långlopp över 3 140 meter med bilstart.

Vinnaren får två miljoner kronor vilket gör loppet till det näst mest penningstinna för äldre travhästar i Sverige, efter Elitloppet.

Tävlingarna avgörs utan publik.

ANNONS