Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En travtränare i Halmstad åtalas för brott mot djurskyddslagen för andra gången på kort tid. Ekipaget på bilden har inget samband med artikeln. Bild: Jonathan Näckstrand/arkiv
En travtränare i Halmstad åtalas för brott mot djurskyddslagen för andra gången på kort tid. Ekipaget på bilden har inget samband med artikeln. Bild: Jonathan Näckstrand/arkiv

Travtränare i Halmstad åtalas för djurskyddsbrott – igen

Travtränaren i Halmstad är redan åtalad för brott mot djurskyddslagen.
Nu åtalas han igen – på nytt för brott mot djurskyddslagen.
I polisförhöret erkänner tränaren brottet, som kan straffas med fängelse.

Travtränaren åtalades i våras för att inte ha sett till att en häst som han ansvarade för fick nödvändig vård. Han anmäldes av veterinärer från Livsmedelsverket när hästen skulle skickas till slakt.

Enligt veterinärerna led hästen av ”kraftigt eftersatt hovvård på alla fyra hovarna”. Hästen diagnosticerades med fång, som är en slags inflammation, och symtomen ska ha förvärrats av misskötseln.

Tränaren erkände brott mot djurskyddslagen i förhör med polisen efter att ha fått se bilder som veterinärerna tagit av hovarna.

Saknade tillstånd

Målet tas upp i tingsrätten i nästa vecka. Då synar rätten även tränarens vandel i ett annat fall. För i dagarna åtalades han på nytt – för ett annat brott mot djurskyddslagen.

Den här gången handlar det om att tränaren har bedrivit yrkesmässig hästverksamhet utan erforderligt tillstånd från länsstyrelsen. Enligt åtalet rör det sig om perioden 1 april 2020 till 11 mars 2021.

Länsstyrelsen uppger att tränaren har informerats om tillståndsplikten både muntligt och skriftligt vid flera tillfällen. Länsstyrelsens bedömning är att tränaren medvetet har bedrivit tillståndspliktig verksamhet utan tillstånd.

”Han glömmer lätt bort”

HP har sökt travtränaren utan framgång. Men i polisförhöret erkänner han brottet.

”Det är hans fel. Han skickade in för sent. Han glömmer lätt bort. Han har gjort anmälan via nätet, men han gjorde det inte i tid”, refererar förhörsledaren utfrågningen i protokollet.

Om tränaren fälls riskerar han böter eller fängelse i högst två år.

LÄS MER: Åtalade travtränarens veterinär anmäls

LÄS MER: Travtränare erkänner brott mot djurskyddslagen

Fler lokala sportnyheter hittar du här