Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En travtränare vid Halmstadtravet åtalas för brott mot djurskyddslagen. Hästen på bilden har inget samband med artikeln. Bild: Björn Tilly/arkiv
En travtränare vid Halmstadtravet åtalas för brott mot djurskyddslagen. Hästen på bilden har inget samband med artikeln. Bild: Björn Tilly/arkiv

Travtränare erkänner brott mot djurskyddslagen

En tränare knuten till Halmstadtravet åtalas för brott mot djurskyddslagen.
En häst i hans stall ska enligt åklagaren inte ha fått nödvändig vård och drabbats av smärta.
Travtränaren erkänner brottet i förhör hos polisen.

Det var veterinärer från Livsmedelsverket som anmälde travtränaren i samband med att hästen skulle skickas till slakt.

Enligt Livsmedelsverket led hästen av ”kraftigt eftersatt hovvård på alla fyra hovarna”. Hästen diagnosticerades med fång, som är en slags inflammation, på alla hovarna och symptomen ska ha förvärrats av misskötseln.

Hästen har ”haft rejäl smärta”, uppger en av veterinärerna i förhör hos polisen.

I stämningsansökan till tingsrätten skriver kammaråklagare Sonja Seligmann:

”(Tränarens namn) har underlåtit att tillse att en häst som han i egenskap av travtränare hade ansvar för fick nödvändig vård. Genom att hästens hovar inte sköttes i enlighet med jordbruksverkets föreskrifter har hovarna skadats och hästen drabbats av smärta … (Tränarens namn) begick gärningen av oaktsamhet.”

Erkänner brottet

HP har sökt travtränaren utan framgång. Men i polisförhöret erkänner han brott mot djurskyddslagen efter att ha fått se bilder som veterinärerna tagit av hovarna.

Tränaren berättar i förhöret att hästen när den kom till honom var mager och ”såg lite konstig ut”. Den ska också ha varit ”svårhanterad och elak och brunstade lite onormalt mycket”, och efter en tid i träning kom tränaren och ägaren överens om att slakta den.

När förhörsledaren frågar travtränaren om han reagerade på hästens beteende och hovstatus när han körde den till slakt, svarar han att han såg att hästen var alldeles för lång i hovarna och inte ville röra sig så bra. Men hästen var, enligt tränaren, lite skev i ett framben och lång i tårna så han trodde att det var anledningen och uppfattade inte att hästen hade smärtor.

Böter eller fängelse

Under de sista två månaderna före slakten gick hästen på lösdrift och hanterades enbart av personalen. Tränaren uppger att han själv inte såg hästen då, men tar i förhöret ändå på sig ansvaret. Han påtalar att han inte har gjort något medvetet för att utsätta hästen för smärta.

Om tränaren fälls kan han dömas till böter eller till fängelse i högst två år.

Halmstadtravets vd och sportchef Jan-Olof Molin kommenterar fallet så här:

– Hästvälfärd är en prioriterad fråga för vår del och även för svensk travsport i stort. Så det är klart att det här är långt ifrån den hästvälfärd som vi står för och känner igen oss i.

Kommer ni att agera på något sätt mot tränaren?

– Vi och förbundet har en dialog i frågan och så får vi se hur processen fortlöper, säger Jan-Olof Molin.

Fler lokala sportnyheter hittar du här