Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Johan Untersteiner klar för Elitloppet med stjärnhästen Cyber Lane

2018 valde man att tacka nej.
Men efter helgens seger i Copenhagen Cup är Johan Untersteiners stjärnhäst Cyber Lane nu för första gången klar för till Elitloppet.
– Elitloppet ser väldigt öppet ut på förhand, säger Johan Untersteiner efter beskedet.

Cyber Lane är en av totalt 13 hästar som fått en inbjudan till Elitloppet, den svenska travfesten som avgörs den sista söndagen i maj.

Beskedet kom efter att Cyber Lane och Johan Untersteiner imponerat när man vann Copenhagen Cup i söndags.

– Han vann Copenhagen Cup 2018 men var ännu bättre när han nu tog hem årets upplaga, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot i ett pressmeddelande.

Johan Untersteiner tog emot beskedet på plats i Frankrike.

– Det var trevligt så klart. Elitloppet är ändå det största internationella lopp vi har i Sverige, säger Halmstadtränaren.

Tackade nej 2018

Den åttaårige valacken, som härstammar från stjärnhästen Raja Mirchi, har haft en framgångsrik karriär med över 13 miljoner kronor i insprungna prispengar hittills.

Genombrottet kom 2017 när Cyber Lane bland annat vann Svenskt Travderby och blev utsedd till årets 4-åring efter segrar i 10 av 13 starter. Året därpå fick Cyber Lane för första gången en inbjudan till Elitloppet, men den gången valde kretsen kring hästen att tacka nej.

– Då var hästen en nybliven femåring och gjorde sitt första år mot den äldre eliten och vi tyckte det var för tidigt. Sedan kan jag tycka att den kunde fått vara med något år efter det, men så har det inte blivit.

Tror du ert nej tack 2018 legat er i fatet?

– Nej, det tror jag inte. Då hade hästen väldigt många segrar, men var inte riktigt mogen för det och därför valde vi att vänta. Sedan har prestationen varit lite upp och ner. Men nu fick vi en plats och det är hästen verkligen värd.

Sjätte starten i Elitloppet för Untersteiner

I fjol slutade Cyber Lane tvåa i Paralympiatravet och trea i Åbys Stora pris och vann C.L. Müllers Memorial mot två andra elitloppsklara hästar i Very Kronos och Moni Viking.

I år har Cyber Lane en förstaplats och en andraplats på tre starter.

Vad säger du om era chanser på förhand?

– Prestationen senast var riktigt bra, bland de bättre loppen han gjort i karriären. Med det i bakhuvudet är det lite extra spännande för Elitloppet ser väldigt öppet ut på förhand även om alla platser är inte klara men några toppnamn har tackat nej.

– En finalplats är plan A. Därefter kan allt hända.

För Johan Untersteiner blir det sjätte gången han kör Elitloppet efter debuten med Giant Diablo 2008. Det blir också tredje gången med en häst från det egna stallet efter Day or Night In (2019) och Pastore Bob (2018).

En erfarenhet som är viktig att ha med sig i storlopp.

– Jag känner att jag har rutinen från de här loppen och behöver inte känna mig nervös, säger Johan Untersteiner.

Fler lokala sportnyheter hittar du här