Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Halmstadhästen Aetos Kronos – här med Johan Untersteiner i sulkyn – är klar för Elitloppet på Solvalla sista helgen i maj. Bild: Jonathan Näckstrand/Bildbyrån/arkiv
Halmstadhästen Aetos Kronos – här med Johan Untersteiner i sulkyn – är klar för Elitloppet på Solvalla sista helgen i maj. Bild: Jonathan Näckstrand/Bildbyrån/arkiv

Efter V75-succén – nu väntar Elitloppet för Riordans stjärna

Jerry Riordan får en ny chans att vinna Elitloppet.
Halmstadtränarens nye stjärntravare Aetos Kronor är klar för storloppet på Solvalla den 30 maj.
– Det är alla adjektiv du kan tänka dig: exalterad, hedrad och mycket, mycket glad, säger Riordan.

Halmstadtravets amerikanske tränarprofil Jerry Riordan och Aeotos Kronos har haft en sällsam framgångsrik helg.

I lördags säkrade hästen, körd av Magnus A Djuse, en finalplats i Paralympiatravet under V75-tävlingarna på hemmabanan.

På söndagseftermiddagen kom beskedet att femåringen får en plats i Elitloppet på Solvalla sista helgen i maj.

– Efter starka insatser i Frankrike så var han fenomenal i sitt senaste lopp och jag är mycket imponerad av honom. Aetos Kronos har utvecklats till en världshäst och det är en underbar krigare som blir spännande att se i Elitloppet, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot i ett pressmeddelande.

Historisk seger

Jerry Riordan tog Halmstadtravets första seger någonsin i Elitloppet med Ringostarr Treb 2018 med Wilhelm Paal i sulkyn.

Riordan är överförtjust över att på nytt få en plats i det finfina sällskapet på Stockholmsbanan.

– De flesta gånger som jag har varit med i Elitloppet så har det gått förfärligt, men jag njöt ändå så mycket av det. Jag sa till pojkarna på tv-stationen nyss att jag kan vara tränaren som har rekordet för flest sistaplatser i Elitloppet, skrattar han.

– Men när jag vann 2018 – det är en kliché, men det kan inte kännas bättre.

Kan du ha en vinnare även i Aetos Kronos?

– Det låter dumt, men det beror på konkurrensen. Om Face Time Bourbon kommer hit och är i form så är han den bästa hästen i världen. Då tävlar vi andra förmodligen om andraplatsen.

– Men Bold Eagle såg oslagbar ut och det var Ringostarr Treb som vann eftersom Bold Eagle beslöt att han inte kände för att tävla. Så allt kan hända. Jag har en jättebra häst och måste han göra det den tuffa vägen så kan han göra det. Han har så mycket klass.

Kusken avstängd i finalen

Frågan nu är vem som ska köra hästen.

Magnus A Djuse är avstängd i Paralympiatravets final på Åby den 8 maj och Jerry Riordan avslöjar att det då blir Johan Untersteiner som sitter i sulkyn.

Vem kör i Elitloppet?

– Jag säger ingenting. Men ägarna har starka känslor för Johan för han har vunnit med hästen förut och alltid gjort ett bra jobb. Har Johan en bra dag i Paralympiatravet så vill ägarna antagligen att Johan ska sitta kvar bakom hästen.

Övriga inbjudna hästar till Elitloppet hittills är förra årets sprintermästare i Halmstad, Don Fanucci Zet, samt Ecurie D och italienska stjärnan Vivid Wise As.

LÄS MER: Aetos Kronos vann i stor stil – klar för Paralympiatravet

Fler lokala sportnyheter hittar du här