Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan-Olof Molin, vd och sportchef på Halmstadtravet, tror i dagsläget inte att det blir någon publik på plats under Sprintmästaren i sommar. Arkivbild. Bild: Jari Välitalo
Jan-Olof Molin, vd och sportchef på Halmstadtravet, tror i dagsläget inte att det blir någon publik på plats under Sprintmästaren i sommar. Arkivbild. Bild: Jari Välitalo

Öppning för publik på travet – men inte på Sprintermästaren

Svensk travsport mår bra ekonomiskt men saknar sin publik.
Frågan är om och hur det blir med publiken under den populära Sprintermästarhelgen som avgörs i början av juli.
– Vi hade en diskussion med Svensk Travsport i dag (läs tisdag) och där öppnades det upp för att kunna ta in publik i restaurangerna, säger Jan-Olof Molin, vd och sportchef på Halmstadtravet.

Diskussionen mynnade ut i att banorna själva ska få avgöra om man vill släppa in publik på restaurangen i samband med tävlingar.

För Halmstadtravets del innebär det i nuläget inte någon förändring.

– Eftersom vi har många kvällstävlingar i Halmstad och man måste förhålla sig till restaurangreglerna där vi ska sluta servera alkohol vid 20.00 och stänga restaurangen vid 20.30 är det i nuläget inte aktuellt för oss att öppna upp, säger Jan-Olof Molin.

Dessutom ligger Sprintermästaren också i farozonen att återigen avgöras utan publik under travfesten.

– Den ligger ju också kvällstid och det är inte heller ett kul scenario att börja skicka hem folk lagom till det roliga ska börja, säger Molin.

Svårslagna fyra år som vd och sportchef

För Molin, som gör sitt fjärde år som vd och sportchef på Halmstadtravet har det varit tre, inte helt problemfria, år på banan.

– Första året krockade Sprintermästaren med kvartsfinalen mellan Sverige och England i fotbolls-VM, andra året valde Gyllene Tider att ha premiär på sin avskedsturné samma dag och i fjol hade vi coronapandemin och i år kan det bli så att pandemin sätter stopp för folkfesten igen, säger Molin.

– Mina fyra år på Halmstadtravet är svårslaget, säger han och skrattar.

En liten ljusglimt är i alla fall att det skulle kunna bli aktuellt med att släppa in folk i restaurangen under V75-tävlingarna den 10 juli.

– Då skulle vi kunna ta in lite folk i restaurangen och i logerna eftersom tävlingen går dagtid, säger Molin.

– Skulle det däremot bli lättnader nära inpå är vi snabbfotade och kan arrangera Sprintermästaren inför publik med kort varsel. Vi kan lösa 1 500 i publiken men kanske inte 15 000. Den dagen det kommer lättnader, det är den dagen vi kommer att agera.

Rekordsiffror för travet

Svensk Travsport definierade tidigt tävlingarna som en arbetsplats och därför har man kunnat köra alla travtävlingar trots pandemin.

– Hade vi inte kunnat köra våra tävlingar hade det varit en katastrof för travsporten, säger Molin.

ATG redovisade rekordsiffror i fjol och även under det första kvartalet i år har siffrorna gått uppåt när det kommer till spel. Det har gjort att svensk travsport mår bra i stort och även en del banor, men det gäller tyvärr inte Halmstadtravet.

– Även om vi har kunnat hålla nere våra kostnader så mår inte Halmstadtravet speciellt bra ekonomiskt, säger Molin.

Fler lokala sportnyheter hittar du här