Kungen och kronprinsen. Vidar Johansson från Halmstad tränade med Mustafa Mohamed under det svenska löparlägret i Sydafrika.
Kungen och kronprinsen. Vidar Johansson från Halmstad tränade med Mustafa Mohamed under det svenska löparlägret i Sydafrika.

Träningen i Sydafrika ska ta Johansson till VM

Kronprinsen tränar med kungen. Och visar att han nu kan ta över på allvar. – Jag har tagit det lugnt i början, men nu känner jag att jag klarar av att köra på, säger Vidar Johansson, som tog SM-guld på hinder i somras.

ANNONS
|

Under snart tjugo säsonger har svenska löpare befunnit sig på träningsläger på hög höjd i Sydafrika.

En av årets deltagare var tillbaka efter att ha valt bort Sydafrika och Dullstroom för Kenya under snart tio års tid – den svenske rekordhållaren Mustafa Mohamed.

Halmstadlöparen Vidar Johansson, tävlande för Sävedalens AIK, har under lägret fått förmånen att träna tillsammans med ”Musse”.

Och Vidar har visat framsteg – något som gör att årets säsong kan bli riktigt intressant.

I juli väntar ett spännande mästerskap när junior-EM för 22-åringar avgörs i polska Bydgoszcz.

ANNONS

– Mitt mål är att ta medalj, det är mitt stora mål i år. Sedan vill jag ju också ta mig ner mot VM-kvalgränsen 8.32, men JEM är det viktiga, säger Vidar Johansson.

Personbästa ligger på 8.45, som Johansson satte redan i slutet av maj i Belgien. Därmed blev det ett år, som förutom den strålande tiden också gav ett svenskt seniorguld på favoritdistansen 3000 meter hinder.

Vidar laddar upp på hög höjd, något som han prövat på flera gånger tidigare, såväl i Kenya, USA som här i Sydafrika.

– Det bästa med att vara på läger är att man slipper kylan och halkan hemma. Sedan hinner man att lägga in den ”tråkiga” träningen och inte minst vila.

Speciellt den sista delen, alltså vilan, är ju något som kan bli lite lidande på hemmaplan. I Dullstroom, där tempot är lugnt, hinner löparna med den ack så avgörande delen. Något som också gör att man kan tillgodogöra sig träningen bättre än hemma.

Hur kan man då säga att känslan är efter att varit på höghöjdsläger?

Det är lite som att ha sprungit i en uppförsbacke – sedan när man kommer hem känns det som att man springer på ”flacken” eller till och med i utförsbacke.

ANNONS

När Vidar kommer hem efter lägret blir det några tävlingar, mest för att skaffa sig tävlingsvana, och så klart så springer han SM inomhus i Växjö.

Efter innesäsongen är det dags för ett läger igen – då på andra sidan Atlanten och Flagstaff där Vidar har varit en gång tidigare.

– Ja, där kommer jag vara hela april, avslutar Vidar innan han sticker iväg på ännu ett pass.

Kanske kommer 20-åringen redan i sommar ta över kungarollen på allvar – och det här med kronprinsen bara bli ett minne blott.

ANNONS