Medlemmar i Billdal Taekwondo tränar utomhus på en grusplan då den vanliga träningen är stängd på grund av coronaviruset. David Hansson Bärring och Samuel Adolph övar på sina mönster.
Medlemmar i Billdal Taekwondo tränar utomhus på en grusplan då den vanliga träningen är stängd på grund av coronaviruset. David Hansson Bärring och Samuel Adolph övar på sina mönster. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Tränaren: "Vi kör ute tills det lugnat sig"

När coronaviruset slog till flyttade Billdals taekwondo utomhus. Varannan dag kämpar nu ett gäng ungdomar med sparkar och mönster på en grusplan.

ANNONS

Det är några plusgrader i luften. Skymningen är inte långt borta. Gruppen från taekwondoklubben är på plats vid Lindåsskolan i Billdal, söder om Göteborg. Efter uppvärmning med löpning, armhävningar och hopp startar själva träningen. Deltagarna kör igenom sina tekniker och mönster i den koreanska kampsporten.

– Vi började med uteträningen både för att barnen behöver röra på sig men också för att ge dem någon form av normalitet mitt i krisen, säger Mathias Hansson, tränare och pappa till några av barnen.

Svart bälte

De äldsta pojkarna i gruppen, David Hansson Bärring och Samuel Adolph, har tränat tillsammans i nio år. Och är redo att gradera för svart bälte, den tionde graden.

ANNONS

– De fyller femton i år så de får inte försöka förrän de fyllt sexton. Men de måste hålla i gång för att inte tappa. De måste vara väl förberedda när det blir dags.

Undviker omklädningsrum

På grusplanen kämpar de på, dag ut och dag in. Om och om igen.

– Vi fortsätter utomhus tills det lugnar ner sig. Vi skulle kunna göra viss träning inomhus nu men vi vill undvika omklädningsrummen, säger Mathias Hansson.

Mörkret sänker sig sakta över grusplanen. Sista sparken är snart utdelad. Utomhusträningen i virustid tar paus. Men bara till nästa pass om två dagar.

Jonas Dagson/TT

John Adolph, Elin Adolph, David Adolph, Mathias Hansson, David Hansson Bärring, Samuel Adolph och Jacob Hansson Bärring i Billdal Taekwondo tränar utomhus på en grusplan då den vanliga träningen är stängd på grund av coronaviruset.
John Adolph, Elin Adolph, David Adolph, Mathias Hansson, David Hansson Bärring, Samuel Adolph och Jacob Hansson Bärring i Billdal Taekwondo tränar utomhus på en grusplan då den vanliga träningen är stängd på grund av coronaviruset. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Mathias Hansson och sonen David Hansson Bärring i Billdal Taekwondo tränar utomhus på en grusplan då den vanliga träningen är stängd på grund av coronaviruset.
Mathias Hansson och sonen David Hansson Bärring i Billdal Taekwondo tränar utomhus på en grusplan då den vanliga träningen är stängd på grund av coronaviruset. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
David Adolph och dottern Elin Adolph i Billdal Taekwondo tränar utomhus på en grusplan då den vanliga träningen är stängd på grund av coronaviruset.
David Adolph och dottern Elin Adolph i Billdal Taekwondo tränar utomhus på en grusplan då den vanliga träningen är stängd på grund av coronaviruset. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Taekwondo är en kampsort med koreanskt ursprung. Taekwondo betyder foten och handens väg.

Grenen är indelad i olika stilar. De två huvudsakliga är ITF (International Taekwon-Do Federation) och WT (World Taekwondo).

ITF fokuserar mer på självförsvar och har likheter med karate. WT är med fokuserad på sparring. Tävlingsformen är en OS-gren.

På grusplanen i Billdal tränas enligt ITF.

ANNONS