Johan Untersteiner och Peter Untersteiner är båda i farten under V75 i Halmstad på lördag.
Johan Untersteiner och Peter Untersteiner är båda i farten under V75 i Halmstad på lördag. Bild: Roger Larsson

Topphästar slipar formen i Halmstad – en indikation inför Sprintermästaren

Sällan har ett mer laddat lopp annonserats på Halmstadtravet. Det står inte bara en finalplats på spel utan även positionering om att nå biljett till Elitloppet på Solvalla.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
LocationHalmstadtravet||

Många pusselbitar ska nämligen falla på plats för ett flertal ekipage i den tredje deltävlingen i Paralympiatravet med avgörandet senare på Åby.

Ett av de hetaste namnen på den fronten är som oftast Johan Untersteiner. Hemmatränaren var strålande glad efter Cyber Lanes årsdebut som tvåa bakom Racing Mange.

Sedan slog Johan av bara farten till med seger bakom Dear Friend i Seinäjoki Race på löpningsrekordet 1.11,7/2100 meter.

I samma stund viftade arrangören i Finlandia Ajo med en inbjudan där en direktplats till Elitloppet ligger i potten.

Givetvis väljer Johan ytterligare en start i Finland andra helgen i maj. Dear Friend som aldrig tidigare fått ett riktigt erkännande står verkligen och bankar på porten till det stora finrummet.

ANNONS

Cyber Lane har samtidigt fått konkurrens i stallet och årsdebuten skvallrade om att åttaåringen har flera växlar att plocka fram. Och det kan behövas om Johan ska nå högst på pallen på hemmabanan.

Motståndarna lär nämligen vara som hungriga vargar. Jerry Riordan har sedan lång tid tillbaka höga tankar om Aetos Kronos och Zarenne Fas men duon drog nitlotterna i spårlottningen och här krävs tur och skicklighet om det ska bli strid om segern.

Vem kommer inte ihåg Peter Untersteiners stora besvikelse efter att inte blivit inbjuden till Elitloppet. Heart Of Steels seger i Copenhagen Cup visade sig vara vatten värd och karriärens största käftsmäll sved.

Jagar man rättvisan, ett något trubbigt uttryck i sportens värld, kommer Heart Of Steel sätta hovarna i sina motståndare och verkligen röra om i grytan igen.

Högklass V75-omgång på Halmstadtravet

Den magiska gränsen på 1000 startpoäng präglar en högklassig V75-omgång. Det är inte helt givet för spelarna även om det i dagsläget finns givna streckfavoriter som Cyber Lane och Wingait Henke. Innan ordet ”kör” ljuder kan förändringens vindar förändrat den bilden.

Systemet tippas delvis lite med hjärtat och dessutom i ett teve-koncept med singelstrecken i slutet. Insatsen senast från Bordeaux S. fastnade på näthinnan och han lämnas ensam på lappen. Cyber Lane har satt sig i respekt hos motståndarna och blir svår att komma till tals med, också en tidig spik.

ANNONS

Uttagningarna till Kungapokalen och Drottning Silvias Pokal på Åby blir också en första indikation på vad Sprintermästaren i Halmstad har i sitt sköte. Kullen saknar hittills någon fixstjärna men pokalloppen brukar ge en viss fingervisning om framtiden.

Riordans Globalizer har tyngst meriter

I Halmstad har de stora stallen sedan ett tag tillbaka preparerat sina ungdomar och längst i det arbetet har Peter Untersteiner kommit. Han har sju hästar till start och sedan följer Jerry Riordan med två hästar och Johan Untersteiner selar ut en deltagare.

Trots Peters överlägsenhet i kvantitet är Riordans Globalizer som vann E3-finalen förra året hästen med de tyngsta meriterna. Åtta heat står på menyn, fyra i varje kategori och det innebär att de tre främsta hästarna från varje kval är kvalificerade för finalen och fortsättningen i jakten på en miljon kronor.

FAKTA HP:s V75-system 24 april

V75 1: 1,3,9,12. Res: 6–7.

V75 2: 1,2,3,7,9. Res: 11–5.

V75 3: 7,10,12,14. Res: 3–2.

V75 4: 3,7,10,11. Res: 1–5.

V75 5: 3,6. Res: 11–12.

V75 6: 5 Bordeaux S. Res: 4–2.

V75 7: 7 Cyber Lane. Res: 2–12.

640 rader

ANNONS