Förbundskaptenen Ulrika Sandmark summerar ett sim-EM med bara en individuell svensk medaljör.
Förbundskaptenen Ulrika Sandmark summerar ett sim-EM med bara en individuell svensk medaljör.

Tomt bakom super-Sarah

Sarah Sjöström gjorde ett historiskt EM. Bakom henne är det dock oroväckande tomt. För första gången på 27 år lämnar Sverige ett EM med bara en individuell medaljör.

ANNONS
|

Bakom Sjöström lyckades övriga 18 simmare ta åtta finalplatser.

På EM:s avslutningsdag blev det – förutom Sjöströms guld på 50 meter fjäril – två åttondeplatser. Både Sophie Hansson och herrlaget på 4x100 meter medley slutade finaljumbo.

- Det gick inte så snabbt som jag ville (31,23). Jag hade hoppats på personligt rekord, men det är svårt i en final, sade Hansson som var en av få ljuspunkter bakom Sjöström.

ANNONS

Senast Sverige lämnade ett EM med bara en enda medaljör var 1991 när Therese Lundin åkte hem med ett brons på 100 meter fjäril. Den gången tog också det svenska herrlaget på 4x100 meter fritt ett brons. Nu åker Sjöström hem med fyra guld, övriga lämnar EM tomhänta.

Missar i lagkapp

Den här gången blev det inte ens en lagkappsmedalj – och där brukar Sverige historiskt stå sig starkt. Faktum är att det är första gången sedan 2006 som simlandslaget lämnar ett EM utan lagkappsmedalj.

Med ett år kvar till VM ser det mörkt ut. Men trots allt finns det kommande året fram till VM i Sydkorea att utvecklas och där försöka kvala in till OS.

- Det vi har pratat om är att tävla mer i bättre konkurrens och ta vara på de chanser som finns att simma fort, säger förbundskapten Ulrika Sandmark.

Coleman saknas

TT: Är du orolig?

- På tjejsidan saknar vi Michelle Coleman (axelskadad). Hon var delaktig i fyra medaljer på EM i Berlin för fyra år sedan, det är tävlingen jag jämför med. Vi saknar verkligen henne. Vi har inte det där bakom riktigt. Däremot är jag glad över Sophie och Louise (Hansson) som har tagit ett steg.

ANNONS

- På killsidan är det som jag har sagt, de är på gång – men inte riktigt där ännu. Erik (Persson) har haft det lite kämpigt med sitt bröstsim, Victor (Johansson) har haft en utveckling som gått rakt uppåt, någon gång kommer det ett stopp.

Glasgow, TT:s utsände

ANNONS