Mikaela Shiffrin. Arkivbild.
Mikaela Shiffrin. Arkivbild.

Tio stjärnor på VM i Åre

Superstjärnorna Mikaela Shiffrin och Marcel Hirscher är de stora förhandsfavoriterna. Men det finns gott om andra åkare att hålla ett extra öga på under alpin-VM i Åre. Här är tio av de största internationella och svenska stjärnorna.

ANNONS
|

Mikaela Shiffrin, USA.

Anja Pärson tog tre guld och ett brons i Åre 2007. Kan Mikaela Shiffrin slå den noteringen?

Omöjligt är det inte. Den 23-åriga amerikanskan har vunnit den totala världscupen de senaste två säsongerna och har åkt ännu bättre i vinter. Shiffrin har tre raka VM-guld i slalom, men har i vinter tagit världscupsegrar även i super-G och storslalom. Dessutom tog hon OS-silvret i kombinationen i fjol. Hon har inte bestämt sig om kombinationen i Åre än, men är så länge guldkandidat i super-G, storslalom och slalom.

ANNONS

Marcel Hirscher, Österrike.

Ofta är frågan inte OM Marcel Hirscher vinner, utan med hur mycket.

Österrikaren, som fyllde 30 på söndagen, har varit nästan lika dominant som Mikaela Shiffrin i vinter. Han har vunnit tio gånger i världscupen hittills den här säsongen, flera gånger med en marginal till tvåan som fått konkurrenterna att skaka på huvudet av förundran. Hirscher har också sju raka segrar i den totala världscupen. Det är främst storslalom och slalom som gäller, men Hirscher tog OS-guld i kombinationen förra året och körde världscupavslutningen i super-G i Åre i fjol.

Frida Hansdotter, Sverige.

Säsongen har inte varit perfekt än. Men kanske blir den det nu. Frida Hansdotter, som fått nöja sig med en andraplats och två tredjeplatser hittills i vinter, visade på OS i fjol att hon visst kan vara bäst när det gäller. Hansdotter VM-debuterade i just Åre 2007 – i super-G. Numera är hon en toppåkare i både storslalom och slalom. Utöver OS-guldet har 33-åringen dessutom tre raka VM-medaljer i slalom (brons 2013, silver 2015, brons 2017). Det gör att hon är ett självklart affischnamn för hemma-VM och en av Shiffrins vassaste konkurrenter i slalomen.

ANNONS

André Myhrer, Sverige.

Mycket talar för att André Myhrer gör sitt sista stora mästerskap. Han har tagit OS-guld och OS-brons, vunnit slalomcupen och står på åtta segrar (totalt 28 pallplatser) i världscupen. Nu är den 36-årige svenske slalomveteranen på jakt efter en perfekt avslutning på sin mästerskapskarriär: ett VM-guld på hemmaplan. Myhrer, som liksom Frida Hansdotter tog OS-guld förra året, har haft en lite tuffare period den här vintern, men har de senaste veckorna visat tecken på en VM-form på uppåtgående.

Lindsey Vonn, USA.

Högst två tävlingar återstår. Världens mest framgångsrika kvinnliga alpinåkare hittills – bara knappt slagen av Ingemar Stenmark i antalet världscupsegrar – är i slutet av den aktiva karriären. Med en skadelista som är lika lång som meritlistan var det tveksamt om fartdrottningen ens kan starta i Åre. Men för några dagar sedan meddelade amerikanskan till slut att hon gör ett försök, men att super-G:n och störtloppet i Åre blir hennes sista tävlingar. Å andra sidan är Lindsey Vonn, som genom åren även skapat rubriker för exempelvis sitt tidigare förhållande med golfstjärnan Tiger Woods, alpinsportens största stjärna vare sig hon kan starta eller inte.

ANNONS

Aksel Lund Svindal, Norge.

Den norske fartlegendaren meddelade nyligen att han, precis som Lindsey Vonn, går i pension efter VM-tävlingarna i Åre. 36-åringen, som haft en hel del skadebekymmer under vintern, har varit en av toppåkarna i världscupen i många år och är en mästerskapsåkare av rang. Eller vad sägs om åtta VM-medaljer – bland annat två guld 2007 då Åre senast arrangerade VM. Svindal är regerande olympisk mästare i störtlopp och har dessutom tre ytterligare OS-medaljer sedan tidigare. Nu hoppas hela Norge på ett värdigt slut för mästaren.

Ester Ledecka, Tjeckien.

Den unga tjeckiskan är nog fortfarande lite av en doldis för den breda alpinpubliken. Men 23-åringen är redan historisk. Ester Ledecka hade i flera år försökt kombinera sina två stora idrottsliga passioner – alpinskidåkning och snowboard. På OS i Pyeongchang var hon storfavorit i snowboardens parallellstorslalom och tog också det förväntade guldet – men då hade hon redan skrällt genom att ta OS-guldet i super-G en vecka tidigare. I år har den unga tjeckiskan valt att nobba snowboard-VM för att satsa helhjärtat på Åre.

ANNONS

Henrik Kristoffersen, Norge.

Norge har en lång tradition av att pumpa ut alpintalanger. En av de senaste årens mest framgångsrika är Henrik Kristoffersen, som fyller 25 på torsdag. Han agerar – som alla andra – visserligen lite i skuggan av storslalom- och slalomspecialisten Marcel Hirscher, men har varit österrikarens främsta utmanare i båda grenarna de senaste åren. Norrmannen har dock inte fått till det riktigt i mästerskapen hittills. Han har tre fjärdeplatser från VM som bäst, samt ett OS-silver i storslalom från 2018 och ett -brons i slalom från 2014.

Lara Gut-Behrami, Schweiz.

Schweiziskan var en supertalang när hon slog igenom för omkring tio år sedan och tog bland annat tre medaljer redan på VM 2009. Men skador har gjort att den 27-åriga fartspecialisten, som i somras gifte sig med Valon Behrami, schweizisk landslagsman i fotboll, också haft en del tyngre perioder i karriären. Det har dock blivit 24 världscupsegrar, ett OS-brons och totalt fem VM-medaljer hittills. Säsongen har inte riktigt gått Gut-Behramis väg, men hon gav ett formbesked med en tredjeplats i Garmisch-Partenkirchen nyligen.

Dominik Paris, Italien.

ANNONS

Det är schweizaren Beat Feuz som leder störtloppscupen. Men Dominik Paris har snuvat honom på vinterns tyngsta titel redan. Den italienska störtloppsstjärnan har bara ett VM-silver (2013) hittills från de stora mästerskapen. Men i gengäld har 29-åringen vunnit det mest åtråvärda man kan vinna som manlig störtloppsåkare – det klassiska Hahnenkamm-Rennen i Kitzbühel – hela tre gånger. Han vann första gången redan som 23-åring, på nytt två år senare och slog dessutom till i Kitzbühel igen för knappt två veckor sedan. Och då ger redan en seger en automatisk plats i de alpina historieböckerna.

TT

ANNONS