Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Tina, 52, gick på strikt diet inför tävlingsdebuten – siktar mot SM

21 timmars träning i veckan och tio veckor på strikt diet.
Tina Holm, 52, hade sett fram emot sin första tävling i kroppsbyggning.
– Jag har ett mål och det är att tävla i SM, säger Tina.

Kroppsbyggar-tävlingar kräver långa och noggranna förberedelser. Det ska tränas på rätt sätt, ätas på rätt sätt vid rätt tid och återhämtas på rätt sätt.

Därför hade Tina Holm från Halmstad sett fram emot sin allra första tävling i december som 52-åring. Tanken var att hon skulle ställa upp i Women’s Physique i Luciapokalen (Sveriges största nybörjartävling i kroppsbyggning) i Stockholm den 4–6 december.

Men coronapandemin som tog ny fart kom i vägen.

– Det kändes lite tråkigt när man har hållit på och gått på diet sedan i augusti, så det blev ett lite snöpligt slut. Jag ville verkligen göra en första tävling, säger Tina.

21 träningstimmar i veckan

Även om Tina trodde att tävlingen kunde bli inställd var hon tvungen att förbereda sig som att den skulle bli av. Därför har hon gått på diet sedan i augusti för att komma i toppform till början av december.

– Jag äter mindre kolhydrater, jag har i princip tagit väck alla mina kolhydrater under dieten. Det är väldigt strikt, jag lagar alla mina matlådor på söndagar så att jag har hela veckan färdig, säger Tina.

Tina Holm får nu sikta in sig på att få göra tävlingsdebut nästa år. Bild: Roger Larsson
Tina Holm får nu sikta in sig på att få göra tävlingsdebut nästa år. Bild: Roger Larsson

Träningen är också minst sagt minutiöst planerad. Tre timmar om dagen alla dagar i veckan, är det som gäller. Träningen delas upp på ett styrkepass och ett cardiopass om dagen och börjar redan tidigt på morgonen.

– Sedan har jag kört en hel del pass också, men de har jag tagit väck nu på slutet. Det har varit tabata-box och den sortens träning, säger Tina.

Tränar-Nicklas har viktig roll

Det viktiga är dock inte hur mycket man tränar, utan att det blir rätt träning och främst rätt mängd. Det är också här Nicklas Augustsson, som driver TMC i Trönninge där Tina tränar, kommer in i bilden.

– Jag har min coach Nicklas som berättar mycket för mig. Han ser ofta på mig om jag ätit för lite eller för mycket. Så jag har någon som har koll på mig, man får ju inte äta för lite heller för då tappar man muskler i stället.

Hur viktig är Nicklas för dig?

– Han är jätteviktig. Det är han som verkligen styr det och har styrt det. Och det är han som säger till mig när det blir för mycket och för lite, både träningsmässigt och med kosten.

Tina och tränaren Nicklas Augustsson går ofta upp tidiga morgonar för att Tina ska kunna genomföra sina tre timmar träning om dagen. Bild: Roger Larsson
Tina och tränaren Nicklas Augustsson går ofta upp tidiga morgonar för att Tina ska kunna genomföra sina tre timmar träning om dagen. Bild: Roger Larsson

Alltid haft en tävlingsjäkel

Nicklas var med redan från början av Tinas resa mot tävlandet i kroppsbyggning. Tina, som spelade fotboll till hon var 40, tyckte hon hade tappat formen och när hon bestämde sig för att börja träna på riktigt var det med hjälp av Nicklas.

Nicklas var också en del i att Tina blev inspirerad till att vilja tävla.

– Jag var uppe och tittade när Nicklas tävlade. Då såg jag tjejerna som var med och tävlade och tänkte ”Är de inte större? Det där kan jag också göra”, säger Tina.

– Jag tycker om att tävla, det har jag alltid gjort. Det finns inte så mycket att tävla i när man blir äldre, och det här är alldeles utmärkt. Det finns ingen åldersgräns.

Har du kommit in i det här sent?

– Jag är nog rätt sen, skrattar Tina. Det finns säkert fler som har gjort det sent, men jag är nog jäkligt sent.

”Gäller att ha en vilja av stål”

Men det är inte tävlingar som är det enda hon finner mest lycka i.

– Att se vad man kan göra med kroppen och se hur mycket man kan pressa sig själv. Jag tycker att det är intressant, man klarar mycket mer än vad man tror.

Blir du förvånad över dig själv?

– Man blir förvånad över hur mycket man orkar. Det gäller att man ska ha en vilja av stål när man ska göra det, man får inte ge upp. Men det är inte riktigt min grej att ge upp, utan har jag bestämt mig så bara kör jag.

En vilja av stål krävs för att orka med den tuffa träningen som krävs – en vilja Tina menar att hon alltid har haft. Bild: Roger Larsson
En vilja av stål krävs för att orka med den tuffa träningen som krävs – en vilja Tina menar att hon alltid har haft. Bild: Roger Larsson

Stora målet: SM

Att Luciapokalen blev inställd var en besvikelse, men det innebär inte att resan är över för Tina. Nya tävlingar kommer förhoppningsvis snart och det är med ett stort mål i sikte Tina tar fart mot dem.

– Jag har ett mål och det är att tävla i SM. Om det blir nästa år eller inte vet jag inte, det får man se framöver. Det hade varit hur bra som helst att få tävla i SM.

Catarina ”Tina” Holm

Ålder: 52 år.

Bor: Tönnersjö.

Aktuell: Siktade mot Luciacupen som blev inställd och tar nya tag mot att göra tävlingsdebut 2021.

Fritidsintressen: Träningen.

Favoriträningspass: Armar är min favoritkroppsdel att träna.

Tips för träning: Ta hjälp av andra. Det är inte lätt att träna själv.

Fler lokala sportnyheter hittar du här