Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johan Untersteiner, här med Missle Hill under Elitloppet förra året, går mot examensprovet med egna stallets stjärna Cyber Lane skriver HP:s travkrönikör Thomas Engman. Bild: SIMON HASTEGÅRD
Johan Untersteiner, här med Missle Hill under Elitloppet förra året, går mot examensprovet med egna stallets stjärna Cyber Lane skriver HP:s travkrönikör Thomas Engman. Bild: SIMON HASTEGÅRD

Thomas Engman: ”Tiden är mogen för ett rejält nappatag med världseliten”

Mycket av årets internationella prägel på Elitloppet styrs i stora drag från Halmstadtravet.
På banan laddar tre lokala hopp upp men i flaggparaden representerar trion Italien, Sverige och USA.

Aetos Kronos, Cokstile och Cyber Lane är inga kioskvältare utan fyller väl positionerna bland hästarna som gör upp om den åtråvärda titeln.

I spellistan syns Jerry Riordans Aetos Kronos som en av de mest betrodda hästarna på förhand. Femåringen fick tidigt en rosa biljett och efter segern i årsdebuten på hemmaplan och senare tredjeplatsen i Paralympiatravet på Åby har chanserna stärkts i tron på en topplacering.

Cokstile skuggade världseliten förra året och tilldelades segern i Elitloppet sedan Propulsion blivit diskvalificerad efter en händelse med förbjuden behandling av hästen. Juridiskt har den affären ännu inte gått i mål men hästens resultat har plockats bort.

Cokstile har en rad olika hemvister och är verkligen travets flyttfågel. Den vinnande konstellationen från 2020 har lyfts bort och därmed kan inte kusken Christoffer Eriksson försvara titeln.

I dag står Cokstile i en box i Halmstad hos Mattia Orlando som bedriver en mindre filialverksamhet på banan.

Italienaren har drygt tio hästar på träningslistan och förutom Cokstile finns även Chief Orlando under hans beskydd. I Cokstiles comeback senast på Charlottenlund som slutade med en andraplats satt Vincenzo Gallo i sulkyn och det lär bli samma konstellation på Solvalla.

Elitloppet blir examensprovet för Cyber Lane

Cyber Lane har en lång och trogen tjänst bakom sig. Med 53 starter i ryggen, lika många som Cokstile, är tiden mogen för ett rejält nappatag med världseliten. Johan Untersteiner pratar sig också varm och visar med all önskvärd tydlighet att hästen betyder mycket för honom och stallet.

Nu är det dags för examensprovet. Segern i Copenhagen Cup stärkte hästens dagsform och Johan är trots sin unga ålder en rutinerad körsven i Elitloppet.

Med bara få dagar kvar så kan äntligen Solvallas Anders Malmrot andas ut och sy ihop fältet. Under den här turbulenta veckan försvann direkt eller indirekt tre tilltänkta ekipage och dörren öppnades för ”nya” hästar.

I dagsläget är 13 hästar inbjudna och klara för elitloppet. Senast i den raden är Timo Nurmos Seismic Wave, Johan Untersteiners Cyber Lane och fransktränade Gelati Cut som var en frisk fläkt i Paralympiatravet.

Häftig duell på Halmstadtravet

Frågan och debatten som rört om i elitloppsgrytan är travdomarnas bedömning och bestraffning av drivningsförseelser.

Ingen nyhet i sig utan frågan blossar upp med jämna eller ojämna mellanrum. Men inför Elitloppet har den debatten svämmat över till den mildra grad både internationellt och nationellt.

Även om Svensk Travsport oförtrutet jobbar vidare mot ett reglemente över nationsgränserna ligger den sunda tanken långt borta att kunna förändra den körkultur som råder i olika länder.

På det lokala planet i Halmstad väntar en tävling med lite lägre klass även om ett lopp ligger nära nivån för V75. Höga målsättningar finns runt Toto Barosso och Martin Tooma och med färska segrar i bagaget kommer det bli en häftig duell. På väg upp i form och en utmanare är Amour A Belle som avslutade vasst senast och kan ge Vincenzo Gallo och Mattia Orlando deras första seger tillsammans i Halmstad sedan flytten från Italien.

HP:s V5-system 23 maj

V5 1: 2,3. Res: 7–6.

V5 2: 3,7,8,9,11. Res: 1–6.

V5 3: 5,8,10,11,12,13. Res: 3–2.

V5 4: 2,7,14. Res: 11–4.

V5 5: 8 Bravo Tessla. Res: 1–2.

180 rader

LÄS MER: Johan Untersteiner klar för Elitloppet med stjärnhästen Cyber Lane

LÄS MER: Untersteiner glänste – närmar sig Elitloppet

Fler lokala sportnyheter hittar du här