Peter Untersteiner jagar en plats i Elitloppet med Heart of Steel. Arkivbild.
Peter Untersteiner jagar en plats i Elitloppet med Heart of Steel. Arkivbild. Bild: Johan Persson

Thomas Engman: Sista chansen för Peter Untersteiner att bevisa storheten

Vägen till elitloppet är en väldigt krokig och känslosam resa för många tränare mot det prestigefyllda loppet. Nu återstår det fem platser i fältet och i Halmstad väntar man på den nådiga nicken. Cyber Lane och Velvet Gio är inga kioskvältare men som jokrar i leken kan de röra om i grytan i en på förhand oviss upplaga.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Under säsongen har Johan Untersteiners Cyber Lane varit en av snackhästarna men hans prestationer har inte fallit Solvallas sportchef Anders Malmrot i smaken hittills.

I dag har Magnus Dahlén lätt att hålla sig för skratt. Velvet Gios andraplats i ett av kvalen på Solvalla efter en tung resa bakom Attraversiamo var värt ett bättre öde.

Tanken är svindlande när en längd blir skillnaden mellan succé och kanske att falla bort i glömska. Velvet Gio har smugit mot toppen och succén i Frankrike under vintern har höjt sexåringens status men räcker det till Elitloppet?

Magnus Dahlén är inget stort namn i travsporten och de lite mindre tränarna har historiskt svårt att slå sig fram till finrummet. Trenden genom åren är att de stora stallen kan ”välja” vilka av topphästarna som kommer till start.

ANNONS

I år har pendeln slagit mer mot de utländska deltagarna som generellt håller hög klass, vilket många gånger tidigare varit raka motsatsen. Den senaste inbjudningen gick till Jarmo Niskanens Earl Simon som glänste vid segern i Caen och ekipaget representerar Sverige.

Sista chansen för Peter Untersteiner

I Copenhagen Cup på söndag är det sista chansen för Peter Untersteiner att bevisa storheten i Heart Of Steel som behöver vinna loppet för att vara aktuell för Elitloppet. Peter har också Generaal Bianco med i loppet.

Mitt i allt surr runt Elitloppet finns anledning att höja blicken mot Breeders Crown i Halmstad. Massor av tre- och fyraåriga förmågor är på plats med ambitioner att så småningom kliva in i rampljuset på allvar.

Björn Goop kör i åtta lopp och är nyckelkusk i V64-spelet. Hill´s Angel har fyra segrar på fem starter och treåringen är ett givet singelstreck. Även Goops nyförvärv Zarina Bi som gör en intressant comeback lämnas ensam på systemet.

Johan Untersteiner visar upp med Gina Mearas och Guzz Mearas. Det är upp till bevis för duon som skuggade kulltoppen förra året.

Väntad överklagan i fallet Gocciadoro

Fallet och ärendet runt Alessandro Gocciadoro rullar på i oförminskad takt. Den överklagan som kom från italienaren var väntad och Gocciadoro finner bland annat att utredningen från Svensk Travsport inte är fullständig.

ANNONS

Överdomstolen tog i samband med överklagan beslut om att avbryta påföljden i delen kör-och anmälningsförbudet.

I dagsläget får Gocciadoro fortsätta att anmäla och starta hästar men tvingas avveckla den svenska filialverksamheten senast på söndag.

Här hänvisar Svensk Travsport till att det endast är licensindragning och icke godkännande av licens som är överklagningsbart.

ANNONS