Portos Alex Telles jublar efter att ha avgjort på straff i förlängningen mot Roma.

Telles VAR-straff sänkte Olsens Roma

Porto är vidare till kvartsfinal i Champions League. Och det tack vare VAR. Alex Telles satte den avgörande straffen i förlängningen, och ordnade en 4–3-seger mot Robin Olsens Roma.

|

Domaren Cüneyt Cakir lade ena handen på örat och en kort stund senare använde han båda händerna för att rita upp en tv-ruta i luften.

Efter ett par minuters videogranskning kom nästa tecken och den här gången pekade han med rak arm mot Robin Olsens straffpunkt.

Vänsterbacken Alex Telles trotsade sega ben och ett trött huvud – och skickade in 3–1-målet på straff i 117:e minuten i returmötet av åttondelsfinalen i Champions League.

Ett mål som gav Porto 4–3 och en plats i en Champions League-kvartsfinal.

Porto inleddes bäst

Innan dess var det en match som präglades av Portos intensiva offensiv.

Hemmalaget hade mest boll, störst tryck och flest chanser, men det dröjde till 26:e minuten innan Soares kunde sätta första bollen bakom Robin Olsen.

Anfallskollegan Moussa Marega stod för det hårda arbetet på kanten och inspelet som gjorde att brasilianaren bara behövde sätta dit bredsidan för att träffa det tomma målet.

Elva minuter senare hamnade Porto på samma ruta som inför avspark; fördel Roma med ett mål, totalt 3–2.

Högerbacken Éder Militao fällde Diego Perotti i utkanten av eget straffområde. Straffen tog Daniele de Rossi, som alldeles innan halvtid linkade av med en skada, hand om. Lagkapten strök sig om skägget innan han påbörjade sin långa ansats, bromsade upp, lurade Iker Casillas åt fel håll och rullade sedan in kvitteringen i andra hörnet.

Målet gav Roma andrum.

Men inte allt för länge.

Marega överlisatde Olsen

Sju minuter in i andra halvlek – efter en rad heta lägen för Porto – utnyttjade hemmalaget en felpassning av Romas Rick Karsdorp. Jesus fick tid på sig, tittade upp och hittade Marega som vid Olsens bortre stolpe skickade upp 2–1-målet i nättaket.

Efter målet fortsatte Portos press, hemmalaget tvingade Olsen till flera tuffa räddningar och släppte bara ströanfall till gästerna.

Men tryckte hjälpte inte. 2–1 stod sig genom ordinarie tid och tre tilläggsminuter.

Förlängning väntade.

Där blev Roma – trots två lägen för Edin Dzeko – mållöst.

Men inte Porto, som fick hjälpa av domarnas videodomarsystem VAR.

Domaren Cüneyt Cakir behövde olika reprisbilder för att tydligt se inhopparen Alessandro Florenzis tröjdragning på Portos Fernando.

När Cakir var säker på sin sak dömde han straff.

Sedan var Alex Telles lika säker när han överlistade Robin Olsen.