Fabian Meuller (till vänster) och Arvid Lundqvist är landslagsaktuella talanger i omdöpta Halmstad Roddklubb. Men om det blir några internationella mästerskap för dem i år återstår att se.
Fabian Meuller (till vänster) och Arvid Lundqvist är landslagsaktuella talanger i omdöpta Halmstad Roddklubb. Men om det blir några internationella mästerskap för dem i år återstår att se. Bild: Jari Välitalo

Talanger i väntans tider – hoppas på EM och NM

Den ene hoppas på U23-EM, den andre på junior-NM. Men tills vidare är säsongen ett enda långt träningsläger för Halmstads roddtalanger Fabian Meuller, snart 22, och Arvid Lundqvist, 18.
– Tråkigt att året när jag är som absolut snabbast än så länge är ett skitår, säger Fabian.

ANNONS
LocationHalmstad Roddklubb||

Rodden påverkas som alla andra sporter av coronapandemin.

Fabian Meuller och Arvid Lundqvist tränar idogt på Nissan och ibland på Hjelmsjön i Örkelljunga, men inomhus-SM i februari är fortfarande deras enda tävling i år.

Men hoppet lever om att de ska få ro internationella mästerskap längre fram. Fabian siktar på U23-EM i Tyskland 5–6 september medan Arvid är uttagen till junior-NM i Farsta, som har flyttats från juni till samma helg.

I fjol ingick Arvid Lundqvist i den svenska scullerfyran som tog silver på JNM. Målet är att ta en plats i den båten även i år, men coronan har vänt upp och ned på förberedelserna.

ANNONS

– Man har fått tänka om träningsplanen lite. Det var ju tänkt att jag skulle ro NM i juni, men nu blir det några månader till så det har blivit lite mer distansträning, förklarar han.

Fabian Meuller, som ror singel och gör sitt sista år i U23-klassen, följer däremot sin ursprungliga säsongsplanering än så länge – med undantag för tävlingarna.

Fast inget ont som inte har något gott med sig. Tävlingsstoppet har gett utrymme att experimentera med olika detaljer.

– Vi har kunnat våga ändra inställningar och i draget, ungefär som en golfare ändrar sin swing. Det har vi kunnat göra i lugn och ro, berättar Halmstads Roddklubbs huvudtränare Ulf Andersson.

Just det, Halmstads Roddklubb.

Hallands äldsta idrottsförening, som firade 130-årsjubileum i fjol, har hetat Halmstads Gymnastik- och roddförening ända sedan 1896. Men det var länge sedan det fanns några gymnaster i verksamheten så vid årsmötet i mars i år ändrades namnet tillbaka Halmstads Roddklubb, vilket föreningen hette när den bildades den 27 maj 1889.

Arvid Lundqvist tränar 25–30 timmar i månaden medan Fabian Meuller ligger på 60 timmar – eller två timmar i snitt per dag.

Att någon gång få ro ett OS är bådas dröm. Men det krävs många årtag för att nå dit.

ANNONS

Fabian Meuller säger:

– Det är svårt i rodd eftersom det är svårt att få sponsorer och pengar till att klara av att göra en satsning. Det krävs att man tränar minst fyra timmar om dagen och det är svårt att bibehålla ett heltids- eller deltidsarbete upptill det.

LÄS MER:Hallands äldsta förening firar hela veckan lång

ANNONS