Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Isabell Werth, Patrik Kittel, Dorothee Schneider firar framgången i Top 10-küren.

Tårarna rann när Kittel satte svenskt rekord

Patrik Kittel kunde inte kontrollera känslorna. Tårarna rann när han tackade publiken för det enorma stödet efter succéritten i Top 10-finalen.

85,875 procent på Delauney raderade Tinne Vilhelmson Silfvéns svenska rekord i kür, dressyrens fria program. Det gav också andraplatsen bakom Isabell Werth, tyskan som vunnit så gott som allt och dominerar sporten sedan många år.

Att Werth och Weihegold fick 89,775 procent och tog en överlägsen seger störde inte Patrik Kittel det minsta. Som arrangör av tävlingen i Sweden Horse Show är det snarare en bedrift att han kan locka den suveräna tyskan till Friends arena år efter år.

Tagen av stunden

Kittel var lyckligt tagen efteråt och det hade han skäl att vara. Andraplatsen gav en prischeck på en halv miljon kronor, tävlingen fick beröm från alla håll och själv konstaterade han att 2018 är ett av hans främsta tävlingsår.

Patrik Kittel tycker att han har blivit en bättre ryttare.

- Det handlar inte bara om att jag har en bra häst. Jag har också lyft mig. Jag har varit med länge, men på något sätt känns det, som jag sade på presskonferensen i lördags, att vi svenskar tar för oss mer. Det ger framgångar och självförtroende. Det speglar sig också på hästarna.

Men att Delauney – oftast kallad "Dude" – har utvecklats håller han med om.

- Den kanske inte riktigt har burit sig tidigare och jag har inte riktigt vågat trycka på. Nu vågar jag det och han bär sig.

"Bölade hela vägen"

Dina känslor när du red ut?

- Som sportsman är det rörande att se hur många människor som är bakom oss. Jag jobbar oerhört mycket med den här tävlingen och vill att den ska vara en succé varje år för det är så viktigt för oss. När allt faller på plats är det mycket känslor som kommer ut.

- Jag bölade hela vägen ut. Jag är så känslig, säger han.

Förutom de sportsliga framgångarna har han i år blivit pappa till dottern Emilia.

- Jag facetajmar lite med henne och hon börjar kunna fokusera blicken. Det är en härlig känsla och jag kommer att dra ned lite på tävlandet framöver för att vara mer med familjen.

Nästa vecka väntar världscupen i Salzburg. Sedan semester. Kittel tar med sig familjen, frun Lyndal Oatley och dottern Emilia till Australien.

- Att vara pappa gör en till en bättre människa och det gör en nog till en bättre idrottare också, säger Kittel.