Tävla med VM-ettan i longdriving

Sandra Carlborg innehar världsrekordet på damsidan i att slå en golfboll riktigt långt. Nu söker hon utmanare i Halmstad.

ANNONS
|

The Tall Ships Races (TSR) får i sommar besök av Sandra Carlborg, flerfaldig världmästare i golfgrenen longdriving. Världmästaren kommer låna ut VM-klubban som hon använde i fjol till de som vill testa hur långt de slår.

– Det kommer att bli jättespännande. Jag har varit med på många evenemang, men aldrig i en hamn, säger Sandra Carlborg.

Normalt sett sker utslagen på en golfrange, men av säkerhetsskäl kommer slagen på TSR slås in i en bur. Ett instrument som kallas flightscope mäter bollens hastighet och simulerar bollens bana på en skärm.

Själv minns hon tydligt den perfekta träffen på en tävling i Orresta 2009, då hon slog hela 357,7 meter – världsrekord.

ANNONS

– Det var mitt sista slag i tävlingen. En hög, spikrak boll som bara flög. Funktionärerna sprang efter och jag hörde på publikens skrik att slaget var långt. Det glömmer jag aldrig, säger hon.

Allt måste klaffa för att nå de längsta längderna. Rätt teknik, en hel del styrka, bra vindförhållanden, men också en adrenalinskjuts.

– I en vanlig golftävling vill du ha en lugn, harmonisk puls. I longdriving vill du i stället dra nytta av adrenalinet. Det är en urladdning, som i ett 100-meterslopp.

Vad bör man tänka på för att slå långt?

– Man ska inte tänka så mycket. Ta i allt vad du har!

– Ett tips till de som redan spelar golf är att alltid stå uppställd precis likadant, så att din träff på bollen blir densamma hela tiden. Jag ser fram emot att ge mer tips, men de berättar jag på plats i Halmstad, säger hon.

Hon hoppas att folk som aldrig hållit i en klubba ska ta chansen att prova på, men även att duktiga golfare ställer upp.

– När jag är på event med mina sponsorer brukar dagen avslutas med att jag möter killar som spelar på touren. Ibland vinner jag och ibland vinner de. Jag räknar med att det kommer komma några långtslående killar till TSR som faktiskt slår förbi mig, men det roligaste jag vet är när jag lyckas slå längre än de killar som tror att jag inte kan slå dem, säger Sandra Carlborg.

ANNONS

Fakta: Mer om Sandra Carlborg

Sandra har en personlig hemsidaoch har taggen@sandracarlborg på sociala medier.

ANNONS