Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

HBK:s manager Magnus Haglund (till vänster) ger sina spelare med bland annat lagkaptenen Andreas ”Ante G” Johansson och Joel Allansson de sista instruktionerna inför cupmatchen mot Gais. Bild: Roger Larsson
HBK:s manager Magnus Haglund (till vänster) ger sina spelare med bland annat lagkaptenen Andreas ”Ante G” Johansson och Joel Allansson de sista instruktionerna inför cupmatchen mot Gais. Bild: Roger Larsson

Jan-Owe Wikström: Tänk om alla spelare hade varit som ”Ante G”...

I fjol visade en undersökning gjord av det fotbollsvetenskapliga institutet CIES Football Observatory i Schweiz mellan 1 september 2019–27 september 2020 att av 1 000 granskade elitlag från 50 nationer var Halmstads BK bäst i världen att använda minst antal spelare, 22.

Imponerande naturligtvis, där HBK-managern Magnus Haglund har just kontinuiteten som sin ledstjärna när han använde samma startelva i de åtta inledande matcherna i Superettan.

Men det som är lagets styrka kan också bli lagets svaghet och akilleshäl när tävlingssäsongen nu rullar igång med Svenska cupen och mötet mot Gais hemma på Skedalaheds konstgräs på söndag.

I synnerhet som HBK;s spelartrupp i dag tillhör de minsta i Allsvenskan och då snackar vi ändå en nivå upp.

Hade alla spelare varit som evighetsmaskinen Andreas ”Ante G” Johansson som snart 39 år ung bara har missat en tävlingsmatch sedan 2015 skulle en liten trupp aldrig ha varit ett bekymmer.

Men nu är ju verkligheten en annan.

Jonathan Svedberg drog korsbandet i första träningsmatchen mot iFK Värnamo och är med största sannolikhet borta resten av säsongen.

Bakom den oturs- och skadeförföljde Viktor Ljung sätter vi ett stort frågetecken.

Och en rad skavanker på bland annat Joel Allansson, ”Crespo” Kamara och Alexander Johansson har också följt i kölvattnet till följd av träning på Kombihallens allt annat än ultimata konstgräsplan, där inte ens sjukgymnasten Sion Bakkioui har kunnat förebygga vissa skador.

Lägg därtill att en viss coronapandemi är långt ifrån över, tvärtom, och då står en trupp på 21 utespelare och två målvakter inte sig långt.

Det medger också Haglund:

– Vi gick in i säsongen 2021 med 19 utespelare och ambitionen var att öka med två till. Men efter skadan på (Jonathan) Svedberg och de fortsatta problemen och ovissheten kring Viktor (Ljung) var vi nere på 17. Så efter att vi nu värvat in Phil (Ofosu-Ayeh) och (Amir) al-Ammari är det nu återigen kvitterat till 19.

– Därför är den sportsliga ambitionen,förutsatt att vi hittar rätt, att fylla på med en spelare till utifrån och sedan lyfta upp någon från U19-laget, förklarar han.

Bara AIK, IFK Göteborg och nykomlingskollegan Degerfors har i nuläget med 21,, 22 och 22 spelare färre antal spelare i truppen och då förstår vi ju alla att varken AIK eller IFK Göteborg har värvat klart och knappast Degerfors heller efter att sju spelare (dock bara två potentiella startspelare) har lämnat.

Det ska exempelvis jämföras med Varbergs Bois 28, Östersunds 27 och Mjällbys 26.

Då har också majoriteten av de allsvenska klubbarna tre målvakter så vad händer om Malkolm Nilsson-Säfqvist skulle gå sönder?

Den 21-årige reservmålvakten Malte Påhlsson – som kom från korridorsgrannen IS Halmia inför 2019 – har på två säsonger spelat en halv Superettanmatch (när han ersatte en skadad Nilsson) och en i Svenska cupen och är på den här nivån ett minst sagt oprövat kort.

Men manager Haglund är inte orolig:

– Oprövad är man fram till man får chansen och prövas. Och utgångspunkten är att vi är trygga med vårt målvaktspar. För med vår ekonomiska och våra begränsade resurser har vi helt enkelt inte råd att ha två etablerade spelare på exakt varje position.

Med blott fyra träningar på fullstor plan på sex veckor kunde förutsättningarna ha varit bättre för HBK när tävlingssäsongen 2021 kör igång.

Men HBK:arna går ändå in på planen fullpumpade av självförtroende efter 14 raka matcher utan förlust varav tio raka vinster i tävlingssammanhang, nio i Superettan och en i cupen.

Fler lokala sportnyheter hittar du här