Petronella Ekroth spelade i Djurgården och bodde i Stockholm innan hon flyttade till Italien och Juventus. Arkivbild.
Petronella Ekroth spelade i Djurgården och bodde i Stockholm innan hon flyttade till Italien och Juventus. Arkivbild.

Sveriges VM-joker: "Varit väldigt tufft"

Två titlar med Juventus och en joker inför VM-trupputtagningen. Men Petronella Ekroths väg till framgång i Italien har inte varit problemfri. Hon tvekar på om hon blir kvar i Serie A-klubben.

ANNONS
|

I juli lämnade Petronella Ekroth Djurgården för storklubben Juventus. Nio månader senare kan den 29-åriga mittbacken kalla sig både italiensk liga- och cupmästare.

Ekroth blev målskytt både när Juventus säkrade Serie A-segern mot Verona (3–0) och i söndagens finalseger mot Fiorentina (2–1) i cupen.

- Jätteskönt att ändå få avsluta på det här sättet, att på något sätt visa vad man kan. Det har varit en jättebra erfarenhet och en jättehäftig möjlighet, men det har också varit väldigt, väldigt tufft. Tillfällen som man kanske inte hade räknat med, förväntat sig eller ens kunnat föreställa sig, säger Petronella Ekroth.

ANNONS

Synen på fotboll, kulturen och språket är saker som utmanat henne under karriärens första säsong utomlands. Ekroth har ändå känt sig välkommen som kvinnlig spelare i ett land som kritiserats för bristande jämställdhet.

Så vad är det då som varit väldigt, väldigt tufft? Ekroth, vars kontrakt löper ut i sommar, tar en konstpaus innan hon svarar sittandes på Juventus träningsanläggning utanför Turin.

"Inte klar utomlands"

- Vi kan prata om allt sedan, när jag vet var jag ska ta vägen. Det är svårt för mig att prata när jag sitter på kontrakt och inte vet vad som händer i framtiden, säger hon.

- Jag känner fortfarande att jag inte är klar utomlands. Jag är lite kluven. Vi får se, jag får väga fördelar och nackdelar med det jag har att ta ställning till.

Efter sina italienska klubblagstitlar åker Ekroth, från Askim men bosatt i Stockholm sedan några år tillbaka, hem till Sverige för en och en halv vecka av vila och tid med pojkvän, familj och vänner. Vårens succé har gjort att förbundskaptenerna Peter Gerhardsson och Magnus Wikman fått upp ögonen för Ekroth inför sommarens VM i Frankrike.

ANNONS

Ekroth, som aldrig representerat A-landslaget, blev själv förvånad när hon togs ut i bruttotruppen i förra veckan.

Liten VM-chans

- Det kom som en väldig chock, säger hon.

- Jag fick ett mejl, från förbundet, om att jag skulle skicka in mina passuppgifter och sådant. Det var så jag fick reda på det egentligen.

Konkurrensen i landslagets centrala försvarslinje är hård med namn som Nilla Fischer, Linda Sembrant och Amanda Ilestedt. Även Magdalena Eriksson kan spela i mitten.

- När det gäller Petronella har vi en mittbacksposition, som är där vi har som absolut bäst och mest kontinuitet. Vilket gör det svårare att konkurrera in på den positionen, säger Peter Gerhardsson.

ANNONS

TT: Är hon utanför bilden?

- Nej, hon finns ju med. Men i nuläget har vi inte tagit ut henne någon gång.

Ekroth drömmer om ett VM i Frankrike. Hon åker tillbaka till Italien i nästa vecka för att hålla igång inför VM-trupputtagningen den 16 maj.

- Även ifall chansen är liten så finns den ju nu i alla fall. Det gör mig ännu mer taggad till att förbereda mig inför VM, om chansen skulle dyka upp, säger hon.

TT

Fakta: Petronella Ekroth

Född: den 12 december 1989 (29 år) i Askim utanför Göteborg.

Bor: Turin.

Moderklubb: Rödsle BK.

Position: Mittback. Kan även spela innermittfältare.

Seniorklubbar: Öster 2006–2007, Linköping 2008–2009, Tyresö 2010–2011, AIK (lån) 2010, Jitex 2011–2012, Hammarby 2013–2015, Djurgården 2016–2018, Juventus 2018–.

A-landskamper/mål: 0/0.

Meriter: Ligatitel i italienska Serie A 2019. Seger i italienska cupen (Coppa Italia) 2019. Byttes in i tre matcher när Linköping vann SM-guld 2009.

Fakta: Sverige uppladdning och VM

16 maj: VM-truppen presenteras.

24–30 maj: Landslagsläger i Båstad.

28 maj: Sverige–Sydkorea (stängd, inofficiell landskamp över 3x30 minuter).

30 maj–2 juni: Landslagslägret forstätter i Göteborg.

31 maj: Sverige–Sydkorea, VM-genrep på Gamla Ullevi.

5 juni: Landslaget reser till Rennes.

7 juni–7 juli: VM i Frankrike. Sveriges gruppspelsmatcher: Chile 11 juni, Thailand 16 juni, USA 20 juni.

ANNONS