François Gomez är fransmannen som ska ge Sverige framgångar i basket-EM.
François Gomez är fransmannen som ska ge Sverige framgångar i basket-EM.

Sveriges franske coach: "100 procent svensk"

Efter att Marseljäsen spelats inför EM-gruppspelets sista match blir François Gomez 100 procent svensk. Att det är Frankrike som står i vägen för en svensk förstaplats är inget problem.

ANNONS
|

Frankrike är en av världens bästa basketnationer. För tio år sedan vann landet EM-guld, men sedan dess har man blivit den eviga tvåan. I de tre senaste europamästerskapen har laget fått nöja sig med silver.

Och det var från just fransoserna som Sverige hämtade förbundskapten François Gomez när de blåste som mest i damlandslaget. Blågult hade missat EM 2107, och sparkat tidigare tränaren Jurgita Kausaite.

Sedan dess kombinerar Gomez rollen som headcoach i franska Tarbes med att träna svenska landslaget.

"Match är match"

I sitt första mästerskap med Sverige ställs den franske coachen nu mot sitt hemland. Och inte i vilken match som helst. Det är gruppspelets sista match och i potten ligger en första plats och direktkvalificering till kvartsfinal.

ANNONS

Men då måste Sverige vinna med tio poäng eller mer, mot ett obesegrat motståndargäng.

- Vi är redo, och ambitionen är att vinna. Vi har glömt det dåliga mot Tjeckien. Med det här laget har vi lärt oss att hålla oss lugna när vi vinner och inte bli deprimerade när vi förlorar. Fokus nu är att spela 100 procent i fyrtio minuter, säger Gomez.

- Att det är mot Frankrike är inte ett problem. Jag glömmer att jag är fransman. Jag är professionell. Jag känner några spelare, jag har bra kontakt med deras förbundskapten (Valerie Garnier), men när det är match är det match.

"Spela lite annorlunda också"

Basketmässigt kunde länderna inte vara mer olika. Sverige vill spela med fart, aggressivt och med snabba uppspel. Det som kännetecknar fransk basket är kontrollerat spel fem mot fem.

- Jag vet att Sverige har en identitet med sitt snabba spel och med lite mer risker. Men det är bra med en mix i basket, därför försöker jag få till att vi ska spela lite annorlunda ibland också, säger Gomez.

ANNONS

Sveriges relation till den framgångsrika basketnationen är aningen frostig. Kvartsfinalen mellan Sverige och Frankrike i EM 2013 är en klassiker. En match som omnämndes som "den bästa matchen i EM:s historia" på Internationella basketbollförbundet Fibas instagram häromdagen.

Blågult hade matchen i sin hand, men en otrolig vänding och två tunga treor i slutet, gjorde att Frankrike var laget som jublande gick vidare till semifinal.

- Sverige har viss revansch att utkräva, säger Gomez.

Tester avgör

Farhiya Abdi fick en lätt bristning i låret i fredagens förlustmatch mot Tjeckien. Det är fortfarande osäkert om Abdi kommer till spel i matchen mot Frankrike.

- De gör tester under träningen och i eftermiddag. Sedan bestäms det om hon ska spela eller inte, säger Robin Svensson, medieansvarig på Svenska basketbollförbundet.

Ellen Nyström som stukade foten mot Montenegro i premiären är däremot redo för spel.

ANNONS
Riga, TT:s utsända

Fakta: Sveriges basket-EM

Söndag, klockan 20.00 (svensk tid): Sverige–Frankrike.

Om Sverige vinner sista gruppspelsmatchen mot Frankrike med tio poäng eller mer, vinner man gruppen.

Vid förlust kommer Sverige trea i gruppen, förutsatt att Tjeckien vinner över Montenegro.

Skulle Tjeckien förlora hamnar Sverige, Montenegro och Tjeckien på samma poäng. Då avgörs vilka lag som går vidare i en inbördes tabell.

Måndag: Eventuell åttondelsfinal.

Torsdag: Eventuell kvartsfinal.

Mästerskapet avgörs i Lettland och Serbien.

Åttondelsfinalerna spelas på måndag och tisdag i Riga och Belgrad och sedan fortsätter slutspelet i Belgrad torsdag till söndag.

De sex främsta lagen är direktkvalificerade till kvalet till OS 2020.

ANNONS