Svenska laget tackar den ditresta svenska klacken efter matchen mellan Sverige och Montenegro.

Sveriges förbundskapten: Vi måste bli bättre

Seger i dag mot Tjeckien och Sverige är klart för slutspel i basket-EM i Riga. Men då krävs betydligt bättre skärpa i anfallet än i segermatchen mot Montenegro.

|

Precis som det svenska laget sagt innan matchen så blev inledningen av gårdagens EM-premiär avgörande. Sverige körde på likt ett ånglok från start mot Montenegro och ledde med 19–2 efter bara några minuter.

Till slut vann Blågult med 67–51 efter att ha blandat suveräna perioder med lite sämre.

Även om det blev vinst fortsätter det svenska lagets anfallsspel att hacka. 61 poäng gjorda framåt och 25 bortkastade bollar är inte kanonsiffror mot ett Montenegro som knappast imponerade. Framför allt var det mot zon-försvaret Sverige fick problem.

- Vi hade en del problem, och saker vi måste förbättra. Mot Tjeckien kommer nya problem och då måste vi hitta lösningar på det, säger förbundskapten François Gomez.

Tjecken stod, utan sina tre toppspelare, i sin tur för en stark insats i premiärmatchen mot Frankrike. Laget ledde i halvtid, men förlorade till slut mot toppnationen med 61–74.

Frida Eldebrink sparade sitt skadade knä, började på bänken och spelade bara 21 minuter mot Montenegro. Beroende på matchsituationen kan det bli fler minuter mot Tjeckien i dag.

- Vi har pratat om att jag inte skulle starta innan. Det är enligt planen och helt okej för mig. Vi ska försöka hitta lite hur jag ska spela, säger hon.

Matchen startar klockan 12.

Riga, TT:s utsända

Fakta: Så fortsätter basket-EM

Fredag, 12.00 (svensk tid): Tjeckien–Sverige.

Söndag, 20.00 (svensk tid): Sverige–Frankrike.

Måndag: Eventuell åttondelsfinal.

Mästerskapet avgörs i Lettland och Serbien. Sveriges grupp spelar alla sina matcher i Riga, där även en eventuell svensk åttondelsfinal avgörs.

16 lag är uppdelade i fyra grupper. Ettan i respektive grupp går direkt till kvartsfinal medan tvåan och trean spelar åttondelsfinaler. Fyran i gruppen är utslagen.

Gruppspelet spelas 27-30 juni, åttondelsfinalerna 1-2 juli, och sedan är det slutspel i Belgrad 4-7 juli.

De sex främsta lagen är direktkvalificerade till OS 2020.

Fakta: Kort om Tjeckien

Tjeckien gjorde en stark första match mot Frankrike, men förlorade till slut med 61–74.

Det unga laget, rankat tolva i världen skulle vara en väldigt tuff match för Sverige i vanliga fall, men nu kommer laget till spel utan de tre skadade toppspelarna Julia Reisingerova, Alena Hanusova och Kia Vaughn.

I stället får syskonen Katerina och Karolina Elhotova visa framfötterna ordentligt om EM ska bli roligt för tjeckerna.