Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svenska fotbbollförbundets ordförande Fredrik Reindfeldt säger att beslutet att bojkotta ryssar står kvar.
Svenska fotbbollförbundets ordförande Fredrik Reindfeldt säger att beslutet att bojkotta ryssar står kvar. Bild: Mikaela Landeström/TT

Sveriges besked: möter inte ryska lag

Svenska fotbollförbundets besked till Uefa är tydligt. Inga svenska lag tänker vara med i turneringar med ryska lag.
– Detta har vi meddelat och meddelar fortsatt, säger förbundsordföranden Fredrik Reinfeldt.

Sverige sällar sig därmed till Ukraina, Danmark och England som meddelat att de bojkottar turneringar med ryska lag, om det europeiska fotbollsförbundet Uefa beslutar att tillåta ungdomslag från Ryssland att tävla internationellt redan den här säsongen.

– Förbundsstyrelsen fattade ett väldigt tidigt beslut när Ryssland gjorde sitt oacceptabla angrepp på Ukraina att vi inte tänkte delta i tävlingsverksamhet med ryska deltagare, säger Reinfeldt vid en presskonferens.

– Sedan har vi Riksidrottsförbundets beslut att inte heller i barn och ungdomars tävlingsverksamhet får ryska deltagare var med här i Sverige. Vi tänker heller inte ställa upp mot ryska lag utanför Sverige.

Uefa gick på tisdagen ut med att man avser att låta ryska flick- och pojklag delta i redan lottade turneringar. Man anser att minderåriga inte ska berövas sin rätt till internationell fotboll. Ryssland är annars avstängt från internationellt deltagande inom fotbollen på grund av invasionen av Ukraina.

Uefa har ännu inte tagit beslut om att tillåta ryska ungdomslag. Ukraina uppmanar Uefas medlemsländer att bojkotta matcher mot ryska lag.