Regnet forsade ned under ela VM-kvalmatchen mellan Kroatien och Sverige. På bilden syns Sveriges Mia Carlsson (16) och Lina Hurtig (10), den senare en av målskyttarna i den svenska 2–0-segern.
Regnet forsade ned under ela VM-kvalmatchen mellan Kroatien och Sverige. På bilden syns Sveriges Mia Carlsson (16) och Lina Hurtig (10), den senare en av målskyttarna i den svenska 2–0-segern.

Sverige vann på regnig "kohage"

Dyblött, råkallt och närapå ospelbart. Peter Gerhardssons första landskamp som förbundskapten blev ingen värdig värdemätare. Men VM-kvalmatchen mot Kroatien gav det viktigaste – tre poäng.

ANNONS
|

Det aldrig sinande regnet i Varazdin förvandlade VM-kvalmatchen mellan Kroatien och Sverige till en allt annat än högkvalitativ fotbollsduell på en leråker.

Efter bara några minuter hade det gröna gräset förvandlats till en upptrampad brunprickig klafsmatta. Ju längre matchen led, desto mindre såg man av de tidigare vitt kritade linjerna, och när bollen rullade allt sämre blev passningarna inte heller bättre.

För att summera: det var ingen bra dag för att spela fotboll.

- Det var jobbigt, det är nästan som att vara i en kohage där man kör omkring. Det är inte lätt att spela fotboll när det är så här, men vi vann, säger lagkaptenen Caroline Seger.

ANNONS

"Kändes lite risky"

Att Sverige alls fick till några målchanser, och dessutom två mål, var med tanke på förutsättningarna ganska imponerande.

I den första halvleken hade Sverige trots ett enormt spelövertag svårt att få till de sista passningarna. Efter halvtid blev de avgörande inspelen något bättre, och i alla fall tillräckligt bra för att vinna matchen.

Lina Hurtig gjorde 1–0 i den 62:a minuten. Stina Blackstenius stack iväg i en av många ruscher i djupled och från kanten lyckades hon med ett hårt, lågt inlägg trotsa det svampiga underlaget och få fram bollen till Hurtig, som bara hade att styra bollen i mål.

- Det var ett bra inspel av Stina så jag kom helt fri framför mål. Vi hade problem just med inspelen i första halvlek. Vi hade mycket boll men kom inte fram till det sista riktigt. Det kändes jätteskönt att sätta 1–0. 0–0 kändes lite "risky", det kändes som att vad som helst kunde hända, säger Lina Hurtig.

Asllani punkterade

Kroatien stack upp och skapade lite oreda på ett par fasta situationer, men kom aldrig riktigt nära en kvittering. Strax före slutsignalen lyckades i stället Kosovare Asllani peta in 2–0 efter en svensk kontring.

ANNONS

För Peter Gerhardsson blev tre poäng i VM-kvalet en skön start som förbundskapten. Men att säga något om hur långt hans spelidé kan ta landslaget var inte enkelt mot Kroatien.

- Jag förstår att det kan vara lite svårt. Men jag tycker att vi växte in i det passningsmässigt, vi hittade in mellan lagdelar, och andra halvlek var klart godkänd. Sedan markerade ju (Iva) Landeka bort Banusic, och vi tappade den spelaren, säger Peter Gerhardsson.

Danmark härnäst

Ja, Marija Banusic hade det tufft i det bedrövliga vädret. Linköpings anfallsstjärna var tillbaka i startelvan efter två och ett halvt år utanför landslaget, men som offensiv spets i mittfältet, strax bakom Stina Blackstenius på topp, kom hon ingenvart; Banusic tekniska spelstil är kanske helt enkelt inte skapt för toviga, dyblöta gräsmattor.

- Det var tungt, det var en konstig plan. Den var väldigt mjuk och lerig. Men det var roligt, vi tar med oss tre poäng, säger Marija Banusic.

ANNONS

Härnäst väntar två hemmamatcher i kvalet: den 20 oktober mot Danmark i Göteborg och den 24 oktober mot Ungern i Borås. EM-tvåan Danmark är på förhand Sveriges tuffaste motståndare om gruppsegern.

- Det blir en annan typ av match, en annan typ av motståndare och förhoppningsvis en annan plan, säger Peter Gerhardsson.

Varazdin, TT:s utsända

Fakta: Så fortsätter VM-kvalet

De sju gruppsegrarna i det europeiska VM-kvalet gör värdnationen Frankrike sällskap i VM 2019. De fyra bästa grupptvåorna gör upp i playoff om en sista plats.

Sveriges resultat och fortsatta spelschema, VM-kvalgrupp 4:

19 september 2017: Kroatien–Sverige 0–2.

20 oktober 2017: Sverige–Danmark, Gamla Ullevi, Göteborg.

24 oktober 2017: Sverige–Ungern, Borås Arena, Borås.

5 april 2018: Ungern–Sverige, spelplats inte fastslagen.

7 juni 2018: Sverige–Kroatien, spelplats inte fastslagen.

12 juni 2018: Ukraina–Sverige, spelplats inte fastslagen.

30 augusti 2018: Sverige–Ukraina, spelplats inte fastslagen.

4 september 2018: Danmark–Sverige, spelplats inte fastslagen.

Källa: Svenska fotbollförbundet.

ANNONS