Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ingen semifinal för Sverige i handbolls-VM.

Sverige utslaget ur VM efter ny förlust

Det blir ingen VM-medalj för Sverige. Handbollslandslaget gjorde ett tappert försök i måstematchen, men Danmark vann med 30–26. Nu får danskarna i stället med sig Norge till semifinalerna på fredag.

Det var upplagt för stor dramatik när det skulle avgöras vilka två länder som skulle ta sig vidare från mellanrundan i Herning. Sverige behövde vinna med minst tre mål mot obesegrade Danmark, samtidigt som Norge nervöst fick följa matchen från sidan och hoppas på "rätt" resultat.

Och visst blev det spännande en liten stund, även om Sverige inte räckte hela vägen.

- Fruktansvärt tufft. Fruktansvärd besvikelse. Det är svårt att säga någonting, säger målvakten Andreas Palicka till TV3.

Inför en mäktig ljudkuliss och 15 000 åskådare – nästan alla rödklädda och danska – bjöd lagen på en böljande och intensiv första halvlek.

Bästa halvleken

Det var två vassa målvakter i Niklas Landin och Andreas Palicka, det var otaliga stolpträffar och ribbträffar – och det var också ovanligt mycket oskärpa från flera skyttar. Svenske lagkaptenen Niclas Ekberg byttes ut efter att ha missat tre raka kantlägen. Danske superstjärnan Mikkel Hansen började med att skjuta en straff över, missade även sina tre kommande skott, och gjorde sitt första mål först i 18:e minuten.

Sverige blev bättre och bättre och gjorde med tanke på motståndet sin bästa halvlek i VM. Danmark var lite i gungning när Mattias Zachrisson och Kim Andersson kom in från bänken och inledde lysande. Och när Jerry Tollbring, i sin klart bästa match i VM, satte 12–9 hade Sverige den där nödvändiga tremålsledningen som skulle bära hela vägen till semifinalerna i Hamburg.

Just i det läget hördes det inte så mycket "vi är röde, vi är hvide" från läktarna. Sverige hade flytet och spelet – och hoppet om att få vara med och slåss om VM-medaljerna. Men danskarna fick snart anledning att jubla igen när hemmahjältarna nere på planen såg till att det var helt lika, 13–13, i paus.

Ingen fullträff

Zachrisson hade ett friläge för att ge Blågult en tremålsledning igen, precis i början av andra halvlek. Men Landins räddning blev startskottet på en stark dansk period. Mikkel Hansen kom i gång allt mer och när han satte 26–22 med tio minuter kvar återstod inte mycket hopp för Sverige.

- Efter tio minuter in i andra tyckte jag att vi såg trötta ut. Vi tappade många man-man-dueller. Vi tappade matchen där. Jag tycker vi gav allt vi hade, men vi räckte inte till, säger Palicka.

Sverige vann sina första sex matcher i VM, men har inte riktigt räckt till när motståndet blev vassare i form av Norge och Danmark. Känslan är att landslaget inte fick till en riktig fullträff på hela turneringen, vilket säkert känns bittert när fjolårets EM-silvermedaljörer summerar sin insats.

Nu återstår endast matchen om femteplatsen, mot Kroatien på lördag.