Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det svenska landslaget tränade som vanligt inför VM-kvalmatchen mot Danmark. Men matchen ställdes in och Sverige tilldömdes segern med 3–0. Arkivbild.

Sverige: Straffa Danmark hårdare

När Danmark ställde in VM-kvalmatchen i fotboll mot Sverige i oktober dömdes man till 0–3-förlust och risk för uteslutning om det upprepas. Nu överklagar Sverige domen.

Danmark tvingades ställa in VM-kvalmatchen i Göteborg den 20 oktober på grund av en konflikt mellan laget och förbundet gällande spelarnas landslagsavtal.

En månad senare kom domen, som bestod av en tilldömd 3–0-seger till Sverige, 20 000 kronor i böter för Danmark, och en villkorlig dom på fyra år, där uteslutning från Uefatävlingar väntar om förseelsen återupprepas.

Ett straff som inte är hårt nog enligt Svenska fotbollförbundet (SvFF).

"Inte proportionerligt"

Efter att ha tagit emot underlaget för Uefas beslut i fredags, har man nu skickat in en formell överklagan, efter att också ha informerat det danska fotbollförbundet om det.

- Vi anser inte att de här sanktionerna står i proportion till det som har inträffat. Det är principiellt en mycket större fråga än den enskilda matchen. Det är den dörren vi vill stänga, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

TT: Ni vill alltså att Danmark helt ska uteslutas från kvalet?

- Hur de nu väljer att göra överlåter vi till nästa instans, Uefa Appeal Body. Men i och med den domen som finns nu har man öppnat dörren för att varje nation kan göra så här vid ett passande tillfälle. Så vill vi inte att tävlingsmatcherna ska hanteras, som ett verktyg. Om det ska ge direkt uteslutning eller högre bötesbelopp får de avgöra, men vi tycker inte att straffet är proportionerligt.

DBU håller inte med

Danmarks fotbollsförbund (DBU) är oenigt med det svenska.

- Det är ett rimligt straff och det bör inte vara kraftigare, säger Jakob Høyer, kommunikationschef på DBU, om domen till Ritzau.

- Om Sverige vill sparka ut oss ur turneringen för att få en enklare väg till VM kanske det med svenska glasögon ska vara annorlunda. Jag tycker fotboll ska avgöras på planen.

TT: Varför skulle man medvetet vilja bojkotta en match om man inte hade skäl för det?

- Det kan inte vi göra en bedömning av. Vi tycker bara att man ska stänga den dörren. Det finns inget skäl att ställa in de här landskamperna på det här sättet, säger Sjöstrand.

"Ett större perspektiv"

Sjöstrand menar att bojkotter likt den Danmark gjorde riskerar att sättas i bruk i och med Uefas dom.

- Titta på fotbollen som helhet, till exempel när vi (herrlandslaget) mötte Nederländerna borta. Vi kunde faktiskt förlora den med 0–7 och ändå tagit oss till ett playoff för herrarna. I princip kunde vi ha sagt att vi skyller på en förhandling och låter bli att åka dit, så sparar vi in några miljoner i resekostnad. Eller om det är en målskillnadsaffär. På det här sättet skulle man kunna utnyttja det rent taktiskt.

TT: Finns det inte en risk att detta uppfattas som att ni inte tar danskornas protest på allvar?

- Jag kan inte gå in och recensera och bedöma hur dialogen gått i Danmark. Det vi ser här är konsekvenserna av domen. Det har större perspektiv än den enskilda matchen.