Turkiet fick fira segern mot Sverige.

Sverige piskat att vinna efter U21-förlust

Sverige måste vinna mot Belgien i oktober. U21-landslagets första kvalförlust, 0–1 mot Turkiet, gjorde vägen till fotbolls-EM något svårare.

|

Det blev en oväntad förlust på hemmaplan för det svenska U21-landslaget, då redan avhängda Turkiet lämnade Helsingborg med 1–0 och tre poäng i bagaget.

Sverige, med Alexander Isak och Joel Asoro som anfallsduo, skapade en del chanser men saknade skärpa i första halvlek. I stället fick publiken på Olympia se ett bollskickligt Turkiet komma loss längs den svenska vänsterkanten innan Kubilay Kanatsizkus stötte in ett ledningsmål i den 32:a minuten.

- Vi hade en bra period där vi var nära att göra mål, sedan var vi inte på tårna när vi släpper ett inspel. Det blir ett kostamt misstag, säger Roland Nilsson i C Mores sändning.

Alexander Isak kom nära att kvittera, men sköt ovårdat och utanför.

Roland Nilssons mannar hade det svårare i andra halvlek och Sverige fick avsluta matchen med en man mindre, då Filip Dagerstål fick en hård smäll i duell med Turkiets målvakt och därefter satt av de sista fem ordinarie minuterna på bänken.

Då Belgien vann sin match mot Ungern med säkra 3–0 kommer det krävas vinst i gruppens sista match – en seriefinal mot just Belgien – då lagen möts 16 oktober för att det ska bli gruppseger. Förlust eller oavgjort där innebär att Sverige får hoppas på en plats i playoff.

- Vi har vetat sedan tidigare att oavsett resultatet i dag ska vi möta Belgien i en avgörande match. Nu måste vi slå dem, säger Roland Nilsson.

TT

Fakta: Vägen till U21-EM

Sverige kan fortfarande gå till U21-EM i Italien 2019. Det återstår en match i kvalet, mot gruppettan Belgien, och om Sverige vinner den så går "Blågult" vidare direkt till EM. Detta då inbördes möten räknas före målskillnad (det första mötet mellan lagen slutade oavgjort). Belgien kan däremot gå vidare på oavgjort mot Sverige.

Om Sverige inte vinner finns fortfarande chansen till playoff. Då måste Sverige stå som en av de fyra bästa tvåorna (av totalt nio kvalgrupper).