Simon Jeppsson avslutar mot Angola.
Simon Jeppsson avslutar mot Angola.

Sverige krossade Angola och vidare i VM

Det började avslaget och slutade med en kross. Sverige slog Angola med 37–19 och är klart för mellanrundan med full pott efter tre matcher i VM.

ANNONS
|

Efter två inledande blågula handbollsfester i Köpenhamn var det lite mer grå VM-vardag över måndagskvällens match mot Angola.

De uppskattningsvis 5000 svenska fansen från helgen hade mer än halverats till antalet och på läktarna i Royal Arena var stämningen halvljummen och många stolar tomma.

Nere på planen var det inledningsvis inte heller riktigt samma Sverige som ett dygn tidigare körde över Argentina med en helgjuten insats.

Spelet var mindre distinkt och fokuserat. Hawaiihandboll, om ni så vill.

Wanne VM-debuterade

När försvarsspelet klaffar som bäst är Sverige ruskigt svårt att göra mål på, men nu var såväl utespelarna som målvakten Mikael Appelgren relativt generösa mot sina mindre namnkunniga motståndare. Förbundskapten Kristján Andrésson kände sig tvingad att ta en timeout när Angola hade gjort tre raka mål och krympt Sveriges ledning från 14–9 till 14–12.

ANNONS

- Det kan vara lite trevande i början och det ser man i den här matchen också. Sedan sätter sig matchen och då straffar vi dem ganska snabbt och vinner komfortabelt, säger Ekberg.

Taktiksnacket gav önskad effekt redan under slutminuterna i första halvlek. Hampus Wanne, VM-debutant efter att ha missat de två första matcherna på grund av influensa, kom in som vänstersexa och hans två snabba mål bidrog till Sveriges halvtidsledning med 19–14.

Bättre efter paus

Det här var på förhand Sveriges mest givna seger i VM, Angolas premiärskräll mot Qatar till trots. Det ska vara stor klasskillnad och i andra halvlek visade det sig. Angola orkade inte alls stå emot när den tunga svenska lagmaskinen lade i en extra växel och skenade iväg mot en ny storseger. Niclas Ekberg och Mattias Zachrisson sköt fem mål var och till slut kunde landslaget summera en mer än okej dag på jobbet, även om den inte sorteras in bland de mest minnesvärda.

- Jag är nöjd. Det är två poäng och det blir större siffror än vad jag hade räknat med. Vi har en bättre fysik och fler spelare att gå runt på och "Äpplet" gör några kanonräddningar när de kroknar i andra, säger förbundskapten Kristján Andrésson.

ANNONS

Klart för mellanrundan

Efter tre raka segrar är Sverige redan klart för spel i mellanrundan i Herning, dit de tre bästa lagen går vidare. Men än finns inga garantier för att landslaget får med sig några poäng dit. Kvar återstår matcherna mot Qatar (onsdag) och grupptvåan Ungern (torsdag), två lag som mycket väl kan bli de som följer med Sverige till VM-fortsättningen på Jylland.

- Del ett har vi klarat av nu, de här inledande tre matcherna och den första dubbelmatchen på två dagar vilket är en utmaning i sig. Nu går vi in i en fas där vi möter de på förhand två vassaste motståndarna i gruppen, säger Appelgren.

Köpenhamn, TT:s utsände

Fakta: Läget i Sveriges VM-grupp

Ställningen efter tre omgångar: Sverige 6 poäng, Ungern 5, Qatar 2, Egypten 2, Angola 2, Argentina 1,

De tre bästa lagen går vidare till mellanrundan och tar med sig resultaten från inbördes möten.

Återstående matcher, onsdag: Angola–Argentina, Ungern–Egypten, Sverige–Qatar. Torsdag: Egypten–Angola, Qatar–Argentina, Sverige–Ungern.

ANNONS