Karin Mattsson tycker det är olyckligt att Internationella skidförbundet lagt sin kommande kongress i Thailand. Arkivbild.
Karin Mattsson tycker det är olyckligt att Internationella skidförbundet lagt sin kommande kongress i Thailand. Arkivbild.

Sverige kritiskt till skidkongress i Thailand

Nu får Internationella skidförbundets (Fis) svensk kritik för beslutet att ha nästa kongress i thailändska Pattaya nästa år.

ANNONS
|

Fis beslut att nästa internationella kongress ska arrangeras i Pattaya, som bland annat är känt för sin sexhandel, skapar stora protester bland många aktiva och ledare.

På lördagen fanns frågan på dagordningen när Skidförbundet hade styrelsemöte i Falun.

- Vi gillar inte det här beslutet. Pattaya är en ort som ofta bland annat förknippas med sexhandel och det är inte något som vi vill att skidsporten ska förknippas med. Nu är det en kongress, ett möte och en arbetssituation där orten inte ger några bra associationer, säger Karin Mattsson.

ANNONS

"Stor apparat"

TT: Finns det någon möjlighet att försöka flytta kongressen från Pattaya?

- Jag tror inte vi kan göra mycket åt den saken. Det är en stor apparat med 1500 delegater. Jag kan inte svara på hur realistiskt det är att kunna ändra på det, svarar Karin Mattsson och fortsätter:

- I framtiden ska vi vara mer proaktiva när det gäller valet av arrangörsort för dessa kongresser. Jag har redan pratat med flera förbundsordföranden i andra länder om detta.

TT: Ett annat argument är om det är hållbart att många delegater ska resa så långt. Håller du med?

Behöver lyxen

- Det finns en tanke inom FIS att medlemsnationer, som inte kan arrangera internationella skidtävlingar, istället ska kunna arrangera dessa kongresser. Det är en riktig tanke att vår sport ska finnas i många länder. Vi är en global sport och ibland får man acceptera att åka långt.

ANNONS

- Samtidigt är hållbarhetsperspektivet viktigt och det ska vi ta med oss. Detta är ett område som vi också måste arbeta med i framtiden, menar Karin Mattsson.

Fis ordförande, schweizaren Gian-Franco Kasper har försvarat valet av Pattaya, när han blev intervjuad av norska Nettavisen under skid-VM.

- Pattaya är inte bara en sexindustri. Vad jag vet är det en stad som kan ha stora kongresser. Staden har också lyxen som vi behöver för våra delegater, sade Kasper

Inte hållbart

Flera skidprofiler ifrågasätter valet av Pattaya.

- Det känns som att det finns en röd tråd att förlägga kongressen till orter som inte har med skidsport att göra. Det är inte bra hållbarhetsmässigt att transportera människor från Europa och Nordamerika där de flesta inom skidsporten bor, säger tidigare stjärnan Johan Olsson, som numera är tränare i landslaget.

ANNONS

- Samtidigt är det hemskt att man väljer ett ställe där det finns utrymme för spekulationer kring det som förknippas med Pattaya.

Även Charlotte Kalla ifrågasätter valet av Pattaya.

- De flesta nationerna finns inte i den delen av världen. Därför vore det mer hållbarhetsmässigt att ha mötet någon annanstans.

TT

ANNONS