Sverige föll tungt i rysaren

Det svenska VM-äventyret är över. Kvartsfinalen mot Frankrike blev en rysare där Sverige gjorde en riktigt stark insats. Till slut blev dock de regerande världsmästarna för svåra och segrade med 32-20.

|

- Det känns tung och tomt nu, vi har gjort en fantastiskt bra turnering, det finns verkligen något att bygga vidare på. Men den här gången räckte det inte, Frankrike blev för svårt, sa en besviken Niclas Ekberg efter slutsignalen.

Arenan i Lille kokade redan före avkast när Frankrikes och Sveriges handbollsherrar skulle göra upp för 53:e gången.

28 000 på läktarna

Och med över 28 000 på läktarna med sjungande, gungande fransmän i övervägande majoritet var det nog lätt för de unga, svenska spelarna att känna allvaret.Det var trots allt kvartsfinal i VM med guldmedaljörerna från VM 2015, tillika silvermedaljörerna från sommarens OS, som stod på andra sidan mittlinjen. Men det var sannerligen inget som märktes i när matchen drog i gång.

Fransmännen tog förvisso ledningen – men Sverige svarade direkt med vasst spel framåt och stabilt agerande i försvaret.Respekten för de namnkunniga fransmännen märktes inte, anfallarna plockades bort och det kompakte franska försvaret luckrades upp.

Franskt kontringsmål besvarades med svenskt kontringsmål – och sådär höll det på fram tills cirka fem minutger återstod av första halvleken. Då tog Sverige ledningen med 15-14, en ledning som i paus hade utökats till 16-15.

Det svenska lugnet

Fransmännen var skakade – den svenska handbollsmodellen med tålamod, samverkan och en stor dos järnvilja hade än en gång burit frukt i turneringen.I målet storspelade Mikael Appelgren och från nio meter var Jim Gottfridsson fältherren som styrde sina styrkor distinkt och dunkade in bollar i det franska målet som om det vore missiler.

Inte minst ska Albin Lagergren hyllas för det framgångsrika spelet i den första halvleken, liksom Lukas Nilsson som kommit igång ordentligt och gjorde fem mål.I pausen var förbundskaptenen Kristján Andrésson nöjd och hade funderingar inför den andra halvleken.

- Vi måste fortsätta offensiven – och vara än mer noggranna i vårt hemspring, förklarade han för Kanal 5.

Initial ledning

Det började bra. Sverige tog ledningen – men sedan matade fransmännen på; kvitterade och gick upp i ledningen med 23-20.Kort efter gjorde Appelgren en avgörande räddning och i anfallet efter fick Sverige straff. Jerry Tollbring satte den – och gjorde kort efter mål igen. 23-22 till Frankrike och matchen levde igen.

Sista spiken i kistan

En fransk straff efter 49 minuter betydde 27-25 och var den första spiken i den svenska kistan. Med en dryg minut kvar Frankrike gjorde 32-29 och även om Niclas Ekberg reducerade med en halv minut kvar så hjälpte det inte.