Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Danmark och Pernille Harder (bilden) slipper ytterligare straff efter den inställda VM-kvalmatchen i höstas.

Sverige överklagar inte Uefas nej

Svenska fotbollförbundet tyckte Uefas straff mot Danmark var för lindrigt. Men Uefa avvisade SvFF:s överklagan efter den uteblivna VM-kvalmatchen – och därmed verkar historien nu ha nått sitt slut.

Uefa har avvisat Svenska fotbollförbundets överklagan av Danmarks straff efter den uteblivna VM-kvalmatchen lagen emellan i höstas.

- Nu känner vi till de sportsliga konsekvenserna och det är en lättnad, säger Lene Terp på Danmarks fotbollsförbund DBU.

Uefas beslut innebär att domen från november står fast. Danmark tilldelades då en 0–3-förlust och böter, samt hot om uteslutning från kvalet vid inträffandet av en liknande händelse de närmaste fyra åren.

- Vi är inte överraskade att det blev avvisat. Men problemet kvarstår, säger Håkan Sjöstrand.

Ingen överklagan

Svenska fotbollförbundet ansåg att straffet var för lindrigt och överklagade av "principiella skäl", så att landslag i framtiden inte ska kunna lägga sig i matcher på förhand och sätta det i system.

- Vi vill säkerställa ett regelverk så att matcher avgörs på plan och inte på skrivbordet.

TT: Finns det fler som delar er oro?

- Rent principiellt tycker jag att man delar vår uppfattning. Vi ska försöka föra fram våra synpunkter på andra sätt och diskutera regelverk i ett större perspektiv i andra forum.

TT: Så ni kommer inte att överklaga?

- Det finns ingen anledning till att överklaga.

TT: Vilka forum?

- Vi har adresserat frågan till Uefa vid sidan om och lyft problematiken. Min uppfattning är att de förstår problematiken. Sedan får vi se hur man kan angripa frågan.

Spelarna strejkade

Den inställda VM-kvalmatchen den 20 oktober hade sin grund i att de danska landslagsspelarna bojkottade landslaget på grund av ojämlika villkor och för dålig ersättning vid landslagsspel.

Sjöstrand understryker att Sverige med sin överklagan inte ville straffa Danmark i synnerhet och säger att det inte finns några "hard feelings".

- Varken vi eller Danmark tycker att situationen som uppstod är bra på något sätt. Sedan är det mer hur vi gör framåt för att säkerställa att det inte händer, säger han.