Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gustav Svensson.

Svensson: "De kan ta tillbaka IFK:s själ"

Kaoset i IFK Göteborg har inte gått de tidigare "Blåvitt"-spelarna förbi. Men Gustav Svensson tror att klubben nu har hittat rätt med nya sportchefen Jonas Olsson och tränarduon Hjálmar Jónsson och Hannes Stiller.

Med fem omgångar kvar är en av allsvenskans mest anrika klubbar bara fem poäng före BP på kvalplats. Säsongen har varit en stor besvikelse för IFK Göteborg som har sitt sämsta poängsnitt på 68 år och som häromdagen sparkade både sportchefen Mats Gren och assisterande tränare Alf Westerberg.

In kom tidigare tränaren Jonas Olsson som ny sportchef, samtidigt som ex-spelarna Hjálmar Jónsson och Hannes Stiller klev in som assisterande tränare till Poya Asbaghi.

Borde hålla sig kvar

Från distans har de svenska utlandsproffsen med bakgrund i IFK Göteborg följt tumultet i sin tidigare klubb. Och både Gustav Svensson, Seattle Sounders, och Marcus Berg, Al Ain, tror att förändringen var nödvändig.

- Det känns som att det var dags för någonting att hända. Jag hoppas att det här hjälper truppen så att de kan fokusera på de avgörande matcherna. Med den kvaliteten som de har så ska de klara sig kvar, de borde inte vara där de är just nu, säger Marcus Berg.

Gustav Svensson har haft Jonas Olsson som tränare och varit lagkamrat med både Hjálmar Jónsson och Hannes Stiller. Och han tror att de tre har rätt mentalitet för att kunna vända trenden i klubben.

- Jag tycker att det är bra att förhoppningsvis få tillbaka lite identitet i "Blåvitt" igen. Det är väl det som har saknats framför allt det här året. Den här själen i "Blåvitt", som alltid har funnits när jag har varit där, har försvunnit lite. Och det kan nog de tre ta tillbaka, säger Gustav Svensson.

Ta IFK till toppen

Hans kontrakt med MLS-klubben Seattle går ut i vinter, och 31-åringen har aldrig stuckit under stol med att han en dag vill återvända till allsvenskan och IFK Göteborg.

- Det finns väldigt mycket tankar i mitt huvud om vad jag vill göra för "Blåvitt" och vad jag vill göra för min karriär. Jag vill avsluta min karriär där och frågan är bara när och hur och om. Jag vill vara med och se till så att "Blåvitt" blir ett storlag igen.

Han förhandlar fortfarande med Seattle, och vill gärna ha ett konkret förslag klart inför det stundande slutspelet som bara är tre ligaomgångar bort. Annars kommer han att se sig om efter andra alternativ.

- Vi närmar oss, och det blir spännande att se vad som kommer att hända. Men ingenting är klart, så jag är öppen för andra saker om det inte blir något.

Marcus Berg tycks inte ha någon brådska hem till Sverige. Men medger att han trots allt drömmer om att så småningom komma tillbaka till IFK Göteborg.

- Det är svårt att sia om vad som händer om ett år eller två. Men det är klart att det hade varit fantastiskt om man en dag fick dra på sig tröjan igen, säger Marcus Berg.