Jonathan Carlsbogård och Felix Claar träffas igen på torsdagen – men i olika lag när Barcelona gästar Magdeburg. Arkivbild.
Jonathan Carlsbogård och Felix Claar träffas igen på torsdagen – men i olika lag när Barcelona gästar Magdeburg. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Svensksuccé i Champions League: "Otroligt coolt"

Handbollens Champions League närmar sig slutspel – och det luktar blågul succé lång väg.
I samtliga sex topplag finns svenska spelare.

ANNONS

Det vimlar numera av spelare från Sverige i de bästa klubbarna i handbolls-Europa. Det är faktiskt inte omöjligt att ett tvåsiffrigt antal svenskar får vara med och göra upp om Champions League-titeln när “final four” spelas i Köln, 8–9 juni.

En som vill vara med då är Barcelonas Jonathan Carlsbogård.

"Otroligt coolt"

– Målet varje år för FC Barcelona är att vinna Champions League, konstaterar svensken i en intervju med europeiska handbollsförbundets hemsida.

Två omgångar återstår av gruppspelet och det ska avgöras vilka fyra lag som får en direktbiljett till kvartsfinalerna. Barcelona leder sin grupp och gästar på torsdagen regerande mästarna Magdeburg i en gruppfinal som också innebär ett av många svenskmöten, då tyskarna har fyra blågula landslagsmän i truppen.

ANNONS

– Det är lite roligt när man spelar i olika lag och vill göra allt för att vinna mot varandra och för sin klubb. Sedan träffas man igen i landslaget och är goda vänner. Det är otroligt coolt att möta svenskar överallt, säger Carlsbogård, vänsternian som var med och tog EM-brons för en månad sedan.

Det räcker med en poäng till för att Barça ska säkra en av de två topplaceringarna i gruppen som leder raka vägen till kvartsfinal. För lag 3-6 i de två grupperna väntar playoff om de sista kvartsfinalplatserna.

Fördel att sluta tvåa

– Det är en stor fördel att sluta topp två, det är viktig för oss. Vi får mer tid att träna och fokusera på matcherna som väntar, och minimerar antalet matcher, säger 28-åringen som tillsammans med Hampus Wanne utgör katalanernas Göteborgsduo.

I den andra gruppen toppar Kiel före Ålborg, medan Andreas Palickas Paris Saint-Germain i nuläget är utanför direktplatserna till kvartsfinal.

Fakta: Läget i Champions League

Topp tre-lagen i respektive grupp med svenskar inom parentes.

Grupp A:

Kiel, 18 poäng (Niclas Ekberg, Eric Johansson, Karl Wallinius)

Ålborg, 16 (Lukas Nilsson, Jesper Nielsen, Fabian Norsten, Jack Thurin)

Paris Saint-Germain, 15 (Andreas Palicka)

Återstående matcher: Pelister-Ålborg, Szeged-Kiel (båda onsdag), Zagreb-PSG (torsdag), Ålborg-Kielce, PSG-Szeged, Kiel-Zagreb (alla den 6 mars)

Grupp B:

Barcelona, 22 poäng (Jonathan Carlsbogård, Hampus Wanne)

Magdeburg, 20 (Oscar Bergendahl, Felix Claar, Albin Lagergren, Daniel Pettersson)

Veszprém, 18 (Andreas Nilsson, Lukas Sandell)

Återstående matcher: Magdeburg-Barcelona, Montpellier-Veszprém (båda torsdag), Veszprém-Magdeburg, Barcelona-Montpellier (båda den 7 mars)

ANNONS