Sveriges handbollsmålvakt Andreas Palicka under handbolls-EM i Kroatien i januari. Arkivbild.
Sveriges handbollsmålvakt Andreas Palicka under handbolls-EM i Kroatien i januari. Arkivbild.

Svensklagen i handbollskonflikt: Helt absurt

Europeiska handbollsförbundet, EHF, och tyska Bundesliga ligger i en infekterad konflikt. Det får konsekvenser för svensklagen Rhein-Neckar Löwen och Kiel som ska spela i Champions League och i ligan – samma dag.

ANNONS
|

I Rhein-Neckar Löwen spelar svenska handbollslandslagets målvaktsduo Andreas Palicka och Mikael Appelgren tillsammans med vänstersexan Jerry Tollbring, alla tre med succéartat EM-silver tidigare i år, samt niometerspelarna Kristian Bliznac och Kim Ekdahl du Rietz.

I Kiel finns Blågults högersexa Niclas Ekberg och niometersspelaren Lukas Nilsson som också var med och tog silver i Kroatien i januari.

"Maktkamp"

Lördag 24 mars så har svensklagen schemalagts att spela det första åttondelsfinalmötet av två borta mot polska Kielce respektive Pick Szeged i Champions League – och samtidigt mötas i Bundesliga.

EHF basar över Europacupspelet och Bundesliga över den tyska proffsligan. Sedan en tid tillbaka har parterna befunnit sig i en infekterad konflikt.

ANNONS

- Det är faktiskt helt absurt. Det pågår en maktkamp mellan EHF och Bundesliga, mellan några kostymnissar som sitter på sina kontor och tjurar, och det går ut över oss spelare som redan är väldigt hårt belastade med alla matcher. Vi sitter med handfängsel på. Att man år 2018 inte kan hitta en lösning på det här är helt otroligt, säger Andreas Palicka till Aftonbladet.

Skickar reservlag

Handbollskanalen skrev redan under torsdagen om konflikten där EHF ställt följande ultimatum till Kiel och Rhein-Neckar Löwen: "ge upp er hemmafördel (i CL) eller spela två matcher samma dag".

Kiel har valt att ge upp sin hemmaplansfördel mot Pick Szeged medan Rhein-Neckar Löwen kommer att skickar ett reservbetonat lag till den första CL-åttondelen mot Kielce i Polen.

- Det är självklart att vi inte ger upp den fördelen, som vi kämpat oss till i gruppspelet. Vi möter också ett av Europas bästa lag. Klart att det spelar stor roll att avsluta hemma då, säger Andreas Palicka.

ANNONS
TT

ANNONS