Alexander Björk har spelat på PGA-touren sedan årsskiftet. Arkivbild.
Alexander Björk har spelat på PGA-touren sedan årsskiftet. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Svensken om topptouren: "Lite av en chock"

Framgångarna i Europa tog Alexander Björk till världens bästa tour.
Den första känslan av nya arbetsplatsen?
– Det har varit lite av en chock att banorna är så långa, säger smålänningen.

ANNONS

Alexander Björk var en av tio spelare på DP World Tour (före detta Europatouren) som efter förra säsongen premierades med spelrättigheter på PGA-touren.

Därför har 33-åringen sedan årsskiftet gjort sin tjänstgöring som golfproffs på Hawaii, i Kalifornien, Arizona och Mexiko. Och den här veckan i Palm Beach Gardens, Florida.

Ett nytt spännande steg i karriären, men som också har inneburit vissa utmaningar när man kuskar runt med fru och två små barn på jobbet.

– Tanken är inte att ha någon bas i USA, men vi kände snabbt att vi kommer behöva pendla hemåt lite mer än vi trodde från början. Det funkar inte att bara åka från tävling till tävling, säger Björk.

ANNONS

"Inte särskilt roliga"

Utmanade har det varit även sportsligt. Inte bara för att Björk har plågats av både förkylningar och magsjuka, utan också för att banorna på PGA-touren har varit krävande på ett annat sätt än han är van vid.

– Längd är en stor nyckelfaktor här, banorna är generellt långa och mer öppna medan de är lite mer tekniskt krävande på DP World Tour. Det har varit lite av en chock att de är så långa här, säger Björk, som själv inte hör till de mest långtslående.

– De här längre banorna är inte särskilt roliga. Jag gillar lite mer skogsbanor och kortare banor där det inte bara är att bomba på.

Svettigaste upplevelsen var bildsköna klassikern Torrey Pines utanför San Diego, drygt 7 000 meter lång och med obefintlig rull efter mycket regn.

– På 12 av 18 hål hade jag trä-5 eller järn-4 in mot green, säger Björk och man kan ana ett snett leende i andra änden av telefonsamtalet.

Tajt OS-fajt

Bästa insatsen hittills är en elfteplats i kaliforniska La Quinta, som gav drygt två miljoner kronor i prispengar och en välkommen skjuts uppåt på världsrankningen.

Där ligger Björk nu 86:a efter förra veckans missade "cut" i Florida, som tredje högst rankade svensk och i högsta grad med i fajten om en plats i OS i Paris i sommar.

ANNONS

– Jag lägger egentligen aldrig den typen av mål, att jag ska vara med där. Jag fokuserar på mina processer: fysträningen, svingen, mina mentala tankar på banan.

Lyckas han få ihop bitarna i spelet vet Björk att chansen finns att han peggar upp i Sveriges färger i början av augusti. För att klättra förbi Alex Norén, som just nu har den andra OS-platsen bakom Ludvig Åberg, räcker det att göra en riktigt bra vecka.

Fakta: Svenska kampen om OS-platser

Två damer och två herrar får spela OS i Paris i sommar. Linn Grant och Ludvig Åberg har ett rejält grepp om var sin plats, men där bakom väntar en tuff kamp de närmaste månaderna. Världsrankningen den 17 juni avgör för herrarna, medan den 24 juni är damernas slutdatum på kvalperioden.

Rankning, herrar:

11) Ludvig Åberg 3,84 poäng.

67) Alex Norén 1,47

86) Alexander Björk 1,26

93) Vincent Norrman 1,21

Norén, Björk och Norrman tävlar alla i Florida den här veckan.

Rankning, damer:

24) Linn Grant 3,05 poäng

52) Anna Nordqvist 1,83

57) Maja Stark 1,79

61) Madelene Sagström 1,71

Samtliga fyra tävlar i Singapore den här veckan.

ANNONS