Nashvilles Mattias Ekholm jublar med lagkamraterna efter sitt mål.
Nashvilles Mattias Ekholm jublar med lagkamraterna efter sitt mål.

Svenskarna sköt Nashville vidare

Fjolårets finallag är vidare till Stanley Cup-kvartsfinal. Nashville efter tre svenskmål i den avgörande matchen mot Colorado. Och Pittsburgh slog ut Philadelphia – efter ett målfyrverkeri av Jake Guentzel.

ANNONS
|

Mattias Ekholm inledde Nashvilles målkavalkad mot Colorado, och fick senare sällskap i protokollet av Filip Forsberg och Viktor Arvidsson.

- Ja, det var en riktigt stark insats från vår sida. Vi tog upp det på en annan nivå och var riktigt bra från minut ett till minut 60, säger Filip Forsberg till Aftonbladet.

ANNONS

Fler svenskmål

Calle Järnkrok noterades för en assist till Nick Boninos 4–0-mål.

Nashville vann till slut med hela 5–0 och tog sig vidare efter 4–2 i matcher mot Colorado i bäst av sju.

- Kul att vi kunde steppa upp nu när det behövdes som mest. Vi kände nog alla i laget att vi inte hade fått ut allt i någon av de tidigare matcherna, så det var skönt att det lossnade i kväll, säger Ekholm enligt Expressen.

Nashville får möta Winnipeg i kvartsfinal.

- Det här (matcherna mot Colorado) var ett bra test för oss. De flög fram i sex matcher och spelade riktigt snabb hockey. Vi försökte också att spela så snabbt vi kunde. Vi hoppas nu kunna ta med oss farten till nästa omgång, säger Forsberg till NHL:s webbplats.

ANNONS

I den sjätte åttondelsfinalmatchen borta mot delstatsrivalen Philadelphia vann regerande mästarna Pittsburgh med 8–5 efter hela fyra mål av 23-årige amerikanen Jake Guentzel.

- Han har förmågan att spela som bäst när det är som mest som står på spel. Vi har ett helt lag som gör det, säger tränaren Mike Sullivan, enligt lagets Twitter.

Pittsburghs två svenska forwardsspelare – Carl Hagelin och Patric Hörnqvist – blev båda målskyttar när mästarlaget säkrade matchserien med 4–2.

"Nu gör vi det"

Hagelin satte 2–1-målet i inledningen av första perioden och Hörnqvist satte 3–4 i slutet av andra när Pittsburgh vände matchen.

Hagelin fick i mitten av andra perioden en hård tackling, och avbröt matchen blödande.

- Det var i den situationen allt vände. Vi reste oss i båset, tittade varann i ögonen och sa att nu gör vi det här för Hagge, säger Patric Hörnqvist till Aftonbladet.

ANNONS

Hörnqvist spelade också fram till Guentzels 4–4-kvittering och 7–4-mål.

- Vårt lag älskar att ha Patric i båset. Han smittar alla med sin fantastiska personlighet, sin glöd och sin förmåga att vara som bäst i de verkligt avgörande ögonblicken, säger Sullivan, enligt Aftonbladet.

Pittsburgh möter vinnaren av Washington och Columbus i kvartsfinal.

TT

Fakta: NHL-slutspelet

Åttondelsfinalerna avgörs i bäst av sju matcher.

Avgjorda matchserier:

+ Tampa Bay–New Jersey 4–1 i matcher.

+ Winnipeg–Minnesota 4–1 i matcher.

+ San Jose–Anaheim 4–0 i matcher.

+ Vegas–Los Angeles 4–0 i matcher.

+ Pittsburgh–Philadelphia 4–2 i matcher.

+ Nashville–Colorado 4–2 i matcher.

Pågående matchserier:

+ Boston–Toronto 3–2 i matcher (nästa match i Toronto, natten till tisdag).

+ Washington–Columbus 3–2 i matcher (nästa match i Columbus, natten till tisdag).

ANNONS