Tove Alexandersson spurtar i mål under första etappen av O-ringen i fjol. Arkivbild.
Tove Alexandersson spurtar i mål under första etappen av O-ringen i fjol. Arkivbild.

Svenska stjärnorna nobbar O-ringen

Årets upplaga av O-ringen avgörs utan Tove Alexandersson och de flesta av de andra svenska toppnamnen. Detta på grund av att VM inleds bara en vecka senare. Nu jobbas det på en lösning för att slippa krocken i framtiden.

ANNONS
|

Genom åren har VM i orientering ibland tajmat väl med O-ringen, men ibland – som i år – legat på ett sätt som gör att de flesta svenska VM-löpare väljer att avstå den svenska jättetävlingen.

- Det har ju varit den här situationen förut, att när O-ringen ligger nära VM då prioriterar man VM för att vara så bra som möjligt då, det är ju höjdpunkten på året, säger Sveriges storstjärna Tove Alexandersson.

ANNONS

"Väldigt synd"

För vissa löpare, som inte ska springa lika många distanser på VM som Alexandersson, kan det fungera att klämma in O-ringen före VM. Men i år är det bara fyra av elva i VM-truppen som gör det.

- Det blir för tufft med bara en vecka emellan, det handlar ju inte bara om att klara av det – man vill ju vara i toppform också, säger hon.

O-ringen är världens största orienteringstävling och ligger Tove Alexandersson varmt om hjärtat.

- Det är väldigt synd att jag missar den. Det är en av de roligaste tävlingarna så det är såklart tråkigt att missa, jag hade gärna sprungit den.

O-ringen är också en av få tävlingar som kan generera en hel del prispengar. Vinnaren för dam- respektive herrklassen får 80000 kronor – en välkommen summa för att finansiera sin satsning som elitorienterare.

ANNONS

- Men de finns ju kvar i alla fall, så nu får någon annan chansen att vinna dem, säger Alexandersson.

Kan bli del av världscupen

Även Henrik Boström, vd för O-ringen, tycker att det är synd att tävlingen blir utan Sverigeeliten, men säger att det jobbas på en lösning.

- Vi försöker få det Internationella orienteringsförbundet att inte lägga VM nära O-ringen. Det är något som de inte heller vill, säger Henrik Boström.

Nästa år ligger VM tre veckor efter O-ringen, så där ser det ut att lösa sig av sig självt. Men därefter hoppas Boström på en lösning där O-ringen blir en del av världscupen och därmed inte ska ligga nära VM.

- Vi ska mötas på plats i Ö-vik och slutföra de diskussionerna och skriva ett femårsavtal från 2020 till 2024, det är planen, säger Henrik Boström.

ANNONS

En sådan lösning välkomnas av Tove Alexandersson.

- Det vore såklart väldigt bra om de kan samarbeta med IOF, men då måste de också se till att det blir ett anpassat program så att det inte bara blir en del i världscupen och att den fortfarande ligger nära VM. Den måste också ligga bra till i programmet, säger hon.

TT

Fakta: Orienterings-VM

Var: Riga och Sigulda, Lettland.

När: 4-11 augusti.

4 augusti: Sprint, kval och final.

5 augusti: Sprintstafett.

7 augusti: Medeldistans.

9 augusti: Stafett.

11 augusti: Långdistans.

Sveriges trupp:

Damer: Tove Alexandersson, 25, Helena Bergman, 32, Sara Hagström, 23, (springer även O-ringen), Karolin Ohlsson, 26, Lisa Risby, 25, (springer även O-ringen), Lina Strand, 29.

Herrar: Gustav Bergman, 27, Jonas Leandersson, 28, Martin Regborn, 25, Albin Ridefelt, 26, (springer även O-ringen), Emil Svensk, 24, (springer även O-ringen).

Förutsättningar: Sverige åker till VM med målet att för tredje året i rad bli mästerskapets främsta nation. Karolin Ohlsson och Tove Alexandersson är de enda svenska löparna som springer samtliga distanser.

Fakta: O-ringen

Var: Höga Kusten, de flesta etapperna går runt Örnsköldsvik.

När: 21-27 juli.

Hur: Fem etapper under sex dagar mellan den 22 och 27 juli. Invigning den 21 juli.

Deltagare: Omkring 20000 från totalt 40 olika länder.

Förutsättningar: Vinnaren i dam- respektive herrelitklassen får 80000 kronor. I år saknas många av de svenska elitlöparna eftersom VM ligger i så nära anslutning till O-ringen.

ANNONS